Naleśniki owsiane - przepis podstawowy

Naleśniki owsiane - przepis podstawowy

Zdjęcie - Naleśniki owsiane - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cała moja rodzina uwielbia naleśniki. I choć nie jestem przeciwko zwykłym tradycyjnym plackom z mąki pszennej, to lubię szukać innych kombinacji smakowych. A że naleśniki pojawiają się u nas przynajmniej raz w tygodniu, dobrze też mieć kilka sprawdzonych przepisów na zdrowsze wersje. Do takich zdecydowanie należą naleśniki owsiane. Bardzo lubię podjadać je tak "na sucho", ale smakują dobrze również z białym serem, dżemem lub wytrawnymi farszami. Do tego moje młodsze dziecko, które zapiera się przed owsianką (ciastka i granola są ok (; ), zupełnie nie czuje innego smaku naleśników i zajada się nimi na słodko i w wersji z warzywami. Jest to więc pewien sukces. Jeżeli o mnie chodzi, to polubiłam bardzo ten smak już od pierwszego kęsa i Wam również gorąco polecam. :)

Zdjęcie - Naleśniki owsiane - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki owsiane - przepis podstawowy Mąka owsiana bywa trudno dostępna, za to płatki owsiane już nie. Można zemleć płatki w młynku i w ten sposób otrzymujemy właśnie mąkę owsianą. Odkąd mam młynek, uważam że taka opcja jest wygodniejsza, ponieważ płatki owsiane mam zawsze w zapasie.

Składniki na ok. 16 naleśników (17-19 cm):

215 g (2 niepełne szklanki) mąki owsianej*
250 ml (1 szklanka) mleka
250 ml niechlorowanej wody (np. źródlanej), plus dodatkowo do rozrzedzenia ciasta
3 jaja
1-2 łyżki oleju, ewentualnie dodatkowo do smażenia
szczypta soli

Mąkę przesypać do większej miski. Dodać mleko, wodę, jajka, olej i sól. Wymieszać rózgą kuchenną do powstania gładkiej jednolitej masy. Ciasto naleśnikowe przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, żeby zgęstniało.Gdy ciasto zgęstnieje dodawać po kilka łyżek wody do otrzymania odpowiedniej konsystencji (w sumie nie więcej niż pół szklanki).Przed rozprowadzeniem porcji ciasta, dno patelni posmarować pędzelkiem cienką warstwą oleju.** Naleśniki smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na delikatnie rumiany kolor.
Smacznego! * Zamiennie można użyć płatków owsianych zmielonych w młynku ** W razie konieczności powtarzać (u mnie mniej więcej co 4 naleśniki, na patelni ceramicznej). Zdjęcie - Naleśniki owsiane - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów