Naleśniki nadziewane cukinią zapiekane pod beszamelem
Naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
3 łyżki zimnej wody
3-4 łyżki pszennej mąki
szczypta soli
masło klarowane do smażenia naleśników
Jajko ubić z mlekiem i wodą.
Do masy jajecznej dodać mąkę i sól, dobrze wszystko zmiksować.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji powinno wyjść 6 naleśników.
Farsz do naleśników:
2 młode cukinie
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
Cukinie opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim cukinię. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek.
Kiedy cukinia zmięknie dodać przecier pomidorowy.
Na naleśnikach rozłożyć farsz, zwinąć je w rulony, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Naleśniki polać sosem beszamelowym i posypać serem.
Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
250 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki posiekanych listków bazylii
3 łyżki utartego sera grana padano
Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.
Zagotować mieszając, aby nie było grudek.
Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do sosu dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, a na koniec posiekaną bazylię.
Naczynie z naleśnikami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º st. i zapiekać przez ok. 30 min.