Naleśniki kakaowe z serkiem mascarpone i owocami
Prosty przepis na pyszne kakaowe naleśniki na proszku budyniowym , przekładane serkiem mascarpone i owocami. Małe urozmaicenie zwykłych, tradycyjnych naleśników.
Doskonałe na deser, podwieczorek lub lekki, letni obiad. Budyń można zastąpić odpowiednią ilością mąki, część mleka zastąpić wodą ,a kakao gorzką czekoladą.....bo ciasto naleśnikowe można przygotować na wiele sposobów nadając naszym naleśnikom ulubiony smak i wygląd. Kompozycja owocowego nadzienia jest zupełnie dowolne. Naleśniki kakaowe /czekoladowe/ smakują wyśmienicie z truskawkami, jagodami czy bananami..........warto się przekonać... Składniki :/7-8 szt/
ciasto:
- 1 budyń śmietankowy/40 g/
- 1 łyżka kakao
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 1 łyżka oleju / z pestek winogron/
- szczypta soli
oraz
- 150 g serka mascarpone
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- mieszanka dowolnych owoców / np. melon, kiwi, truskawki, wiśnie...../
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
-Składniki ciasta zmiksować na gładką masę i odstawić na 20 minut.
-Smażyć z obu stron na rozgrzanej , lekko natłuszczonej patelni .
-Serek wymieszać z cukrem pudrem.
-Umyte owoce pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny.
-Usmażone naleśniki posmarować serkiem , złożyć w kopertę, przełożyć na talerze i obłożyć owocami .
-Można posypać startą czekoladą , cukrową posypką lub cukrem pudrem.....lub zrezygnować z dodatkowej dawki słodyczy.
Naleśniki można podać tylko z owocami.
a zamiast serka mascarpone dodać gęsty jogurt naturalny , lekko osłodzony miodem.