Naleśniki biszkoptowe z serkiem i owocami
Uwielbiam te naleśniki! Same placki mogę jeść nawt na zimno, bez nadzienia ;) Ale najlepsze są właśnie na słdko, z owocami i sosem waniliowym. Polecam gorąco smakoszom naleśników!
Przepis podstawowy pochodzi z "Lubię gotować" nr 7/99, s.20. Moje zmiany.
Naleśniki biszkoptowe z serkiem i owocami
Składnki na około 10 naleśników.Ciasto:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 szklanka mleka (najlepiej 3,2%)- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 3 jajka- 1,5 łyżki cukru- szczypta soli- olej do smażeniaNadzienie:
- 1 opakowanie dużego serka waniliowego Turek (zawsze używam właśnie tego)- owoce: najlepiej świeże, ale mogą być także puszki- składniki na sos waniliowy
Przygotowujemy ciasto. Wodę, mleko, żółtka, mąkę oraz sól miksujemy razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy na gładką masę. Następnie do masy z białek dolewamy pozotałe ciasto i delikatnie łączymy łyżką.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju i smażymy naleśniki z obu stron. Na gorące naleśniki nakładamy serek i rozsmarowujemy po całości naleśnika. Dodajemy część owoców i składamy naleśniki na pół.
Przygotowujemy sos waniliowy, oblewamy naleśniki i posypujemy je resztą owoców.
Smaczego!