Naleśniki bezglutenowe

Najlepszy przepis na naleśniki bezglutenowe jakie do tej pory jadłam. Cienkie z chrupiącymi brzegami i do tego nie czuć, że są z mąki jaglanej. Doskonałe w wersji na słodko i z nadzieniem słonym. Żółciutkie z serkiem i owocami sezonowymi wyglądają przepięknie.

Naleśniki bezglutenowe wykonuje się w bardzo podobny sposób do tradycyjnych. Jedyną różnicą jest tzw. odpoczynek ciasta. Ciasto z czasem gęstnieje i ma lepszą konsystencję.

Do ciasta użyłam mleka krowiego, ale możesz dodać dowolne mleko roślinne.

Ciasto pod czas smażenie może sprawiać problemy podczas przewracania. Prostym sposobem jest dobre wysmażenie placka, wtedy nie łamie się i jest zwarty. Jeśli masz patelnie do naleśników będzie ci troszkę łatwiej smażyć.

Naleśniki bezglutenowe to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie tolerują glutenu w diecie lub chcą urozmaicić i poznać nowe smaki w kuchni. Doskonałe dla dzieci, tutaj nie ma mowy wyczuwalnego smaku kaszy jaglanej. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki, placki i racuchy.

Zdjęcie - Naleśniki bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • 150 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka, duże
  • 400 ml mleka np. roślinnego
  • 40 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

Mąki przesiewamy do miseczki. Dodajemy jajka, mleko, sól oraz roztopione masło. Mieszamy tylko do połączenia i zostawiamy pod przykryciem na 1 godz. Po tym czasie mieszamy, jeśli ciasto jest za gęste dolewamy odrobinę wody. Patelnie mocno rozgrzewamy i wylewamy ciasto jednocześnie równomiernie rozprowadzając po patelni. Smażymy na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę. Dopiero dobrze wysmażony naleśnik ładnie się przewraca.

Zdjęcie - Naleśniki bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić?
1

Pacakes cereal jak je łatwo i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pankejki owsiane na śniadanie

Pankejki owsiane na śniadanie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą

Boczniaki duszone z jabłkiem i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Przepisy z tych kategorii

Mini-szarlotki z korzenną nutą
1

Mini-szarlotki z korzenną nutą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Łatwy chleb na drożdżach
1

Łatwy chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chlebek czosnkowy
2

Chlebek czosnkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
3

Ciasto ucierane z jabłkami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciasto dyniowe z żurawiną
2

Ciasto dyniowe z żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Maślane bułki do burgerów
2

Maślane bułki do burgerów

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty