Najprostszy chleb z rozmarynem- World Bread Day 2012
Właściwie nie planowałam pisać dziś o chlebie, ale skoro ma swoje święto, nie mogłam się oprzeć.
Nie jestem mistrzem w chlebach na zakwasie, co jakiś czas jednak wracam do hodowania bąbelków. W międzyczasie polecam najprostszy chleb na świecie. Do jego zrobienia potrzebna jest w zasadzie tylko łyżka i miska. Żadnego wyrabiania, ugniatania, formowania.
To ciasto musi długo poleżeć (najlepiej całą noc), a rano bierzemy się za pieczenie. 45 minut i chleb ląduje na stole. To przepis w sam raz dla osób, które zaczynają chlebową przygodę.
Najlepszego z okazji Światowego Dnia Chleba!
Inne moje przepisy na pieczywo znajdziecie TU, zapraszam!
Najprostszy chleb z rozmarynem- World Bread Day 2012 Składniki
- mąka pszenna - 4,5 szklanki
- sól - 2 łyżeczki
- drożdże instant - 3/4 łyżeczki
- woda - ok. 2- 3 szklanek
- oliwa - 2 łyżki
- świeży rozmaryn - 1 gałązka
- oregano szuszone - 1 łyżeczka
W misce wymieszaj łyżką mąkę z drożdżami, solą, oliwą, ziołami (igiełki rozmarynu drobno posiekaj) i wodą. Masa ma być dość rzadka, niejednolita.
Przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 12-18 godzin, ciasto sporo urośnie.
Do piekarnika włóż żeliwny garnek, całość nagrzej do 240 oC.
Ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez.