Najlepszy sos do nachos jaki kiedykolwiek próbowaliście
Dziś proponuje wspaniały i bardzo prosty dodatek do przekąsek w meksykańskim stylu. I tutaj jest czas na małe wyznanie - jestem uzależniona od nachos! A jak nachos to koniecznie musi być dip serowy z moimi ulubionymi papryczkami Jalapeño. Jednak tym gotowym do spożycia, kupowanych w sklepach dipom, jest daleko do miana zdrowej przekąski. Mówię im zdecydowane "nie" Zawsze są pełne "chemii" i sama data przydatności do spożycia już powinna nas odstraszać od ich zakupu.
Dziś przychodzę z pomocą wszystkim tym, dla których nachos jest synonimem kukurydzianych chipsów z dipem serowym. Dip można bez problemu przygotować w domu w ciągu kilku minut. Domowa wersja nie będzie zawierać żadnych "dziwnych składników", ale sprawdzi się wtedy, kiedy będzie podana w naczyniu do fondue. Dlaczego? A dlatego, że ser szybko traci swoja jedwabiście kremową konsystencję. Jeżeli nie macie takiego naczynia to będzie to mniejsze poświęcenie niż degustacja kupnego dipu z tysiącem różnych Exxx w składzie.
Kiedy postanowiłam przygotować ten dip, miałam szczęście, że akurat znalazłam w jednej z sieciówek spożywczych cheddara z papryczką Jalapeño. Ale jeśli nie posiadacie takiego, użyjcie zwykłego cheddara i po porostu dodajcie do niego na koniec drobniutko posiekaną marynowana papryczkę.
P.S. Wybaczcie, że tak mało zdjęć, ale jak przygotujecie ten dip zrozumiecie jak trudno jest od niego oderwać palce!
Składniki:
- 1 szklanka cheddara, z papryczką Jalapeño
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki soli morskiej dodatkowo:
- marynowane papryczki Jalapeño
- nachos
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść masło w rondelku.
2. Dodaj mąkę i zamieszaj do uzyskania jednolitej masy.
3. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się grudek.
4. Dodaj ser i sól. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Ostrożnie przelej dip do miseczki.
6. Podawaj lekko ostygnięty z nachos i drobno pokrojoną papryczką Jalapeño.
Smacznego!
Stopień trudności: 2 of 6 Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 15 Tagi: #nachos #kuchnia meksykańska #dip #Jalapeño Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 15 Tagi: #nachos #kuchnia meksykańska #dip #JalapeñoKomentarze (0 komentarzy): Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Napisz pierwszy. Napisz komentarz:
komentarz (wymagane)