Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty przepis

Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty przepis

Zdjęcie - Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkrzydełka z grilla.

Skrzydełka z grilla

Najlepsze, chrupiące skrzydełka z grilla, które za każdym razem okazują się aromatyczne i soczyste! Prosta marynata do skrzydełek wykonana z cytryny, czosnku i świeżych ziół. Skrzydełka są idealne do podawania z sałatkami albo grillowanymi warzywami.

Prosty i łatwy przepis na soczyste i aromatyczne skrzydełka z grilla z cytryną i ziołami. Kurczak może być marynowany przez zaledwie 30 minut, kilka godzin, a nawet przez całą noc. Jest to danie na które zawsze czekam, gdy rozpoczyna się sezon grillowy.


Marynata do skrzydełek

Moja marynata do skrzydełek z grilla jest bardzo prosta. Zazwyczaj do jej zrobienia używam skórki startej z cytryny, sporą ilość startych ząbków czosnku, oliwy, soli, oregano, ostrej oraz słodkiej papryki mielonej. Wszystkie składniki na marynatę do skrzydełek dokładnie mieszam i gotowe.

Zdjęcie - Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkrzydełka z grilla.
Skrzydełka z grilla

Skrzydełka wyjmij z lodówki przynajmniej na godzinę przed grillowaniem. Następnie zgrilluj skrzydełka, aż pojawią się złote i głębokie ślady rusztu - powinno to zająć około 20 minut. Doskonałym dodatkiem do skrzydełek może być prosta sałatka z buraków i fety (przepis tutaj>>>) , sałatka ziemniaczana z łososiem (przepis tutaj>>>) lub sałatka grecka (przepis tutaj>>>).


Składniki na skrzydełka z grilla:

  • około 1,2 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata do skrzydełek :
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • skórka starta z 1 cytryny (cytrynę zachować do grillowania)
  • 6 startych ząbków czosnku
  • 1/2-3/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Skrzydełka z grilla przepis
Krok .1
  • Przygotować marynatę: wymieszać wszystkie składniki marynaty w niewielkiej miseczce (2 łyżki odłożyć do skropienia gotowych skrzydełek).
  • Skrzydełka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do miski. Wlać marynatę i wymieszać - skrzydełka odstawić do marynowania na min. 30 minut.
Krok 2.
  • Zamarynowane skrzydełka układać na rozgrzanym grillu, cytrynę przekroić na pół i również zgrillować. Podczas grillowania polewać mięso pozostałym w misce płynem po skrzydełkach, obracać co jakiś czas na drugą stronę. Gotowe skrzydełka powinny być mięciutkie i soczyste w środku, z chrupiącą złoto-brązową skórką.
Gotowe skrzydełka z grilla układamy na talerzu, skrapiamy sokiem ze zgrillowanej cytryny i 2 łyżkami marynaty. Podajemy z ulubionymi, sezonowymi sałatkami i surówkami.

Oto kilka innych przepisów na grilla, które mogą Ci się spodobać:

Zdjęcie - Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkrzydełka z grilla.
Mam nadzieję, że przepis na skrzydełka z grilla spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!


Miłego gotowania!



Kategorie przepisów