Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty przepis
Skrzydełka z grilla.
Najlepsze, chrupiące skrzydełka z grilla, które za każdym razem okazują się aromatyczne i soczyste! Prosta marynata do skrzydełek wykonana z cytryny, czosnku i świeżych ziół. Skrzydełka są idealne do podawania z sałatkami albo grillowanymi warzywami.
Prosty i łatwy przepis na soczyste i aromatyczne skrzydełka z grilla z cytryną i ziołami. Kurczak może być marynowany przez zaledwie 30 minut, kilka godzin, a nawet przez całą noc. Jest to danie na które zawsze czekam, gdy rozpoczyna się sezon grillowy.
Moja marynata do skrzydełek z grilla jest bardzo prosta. Zazwyczaj do jej zrobienia używam skórki startej z cytryny, sporą ilość startych ząbków czosnku, oliwy, soli, oregano, ostrej oraz słodkiej papryki mielonej. Wszystkie składniki na marynatę do skrzydełek dokładnie mieszam i gotowe.
Skrzydełka z grilla.Skrzydełka z grilla
Skrzydełka wyjmij z lodówki przynajmniej na godzinę przed grillowaniem. Następnie zgrilluj skrzydełka, aż pojawią się złote i głębokie ślady rusztu - powinno to zająć około 20 minut. Doskonałym dodatkiem do skrzydełek może być prosta sałatka z buraków i fety (przepis tutaj>>>) , sałatka ziemniaczana z łososiem (przepis tutaj>>>) lub sałatka grecka (przepis tutaj>>>).
Składniki na skrzydełka z grilla:
- około 1,2 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka suszonego oregano
- skórka starta z 1 cytryny (cytrynę zachować do grillowania)
- 6 startych ząbków czosnku
- 1/2-3/4 szklanki oliwy
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Skrzydełka z grilla przepis
Krok .1
- Przygotować marynatę: wymieszać wszystkie składniki marynaty w niewielkiej miseczce (2 łyżki odłożyć do skropienia gotowych skrzydełek).
- Skrzydełka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do miski. Wlać marynatę i wymieszać - skrzydełka odstawić do marynowania na min. 30 minut.
- Zamarynowane skrzydełka układać na rozgrzanym grillu, cytrynę przekroić na pół i również zgrillować. Podczas grillowania polewać mięso pozostałym w misce płynem po skrzydełkach, obracać co jakiś czas na drugą stronę. Gotowe skrzydełka powinny być mięciutkie i soczyste w środku, z chrupiącą złoto-brązową skórką.
Oto kilka innych przepisów na grilla, które mogą Ci się spodobać:
- Łatwe ziemniaki z grilla>>>
- Makrela z grilla po indyjsku>>>
- Grillowany kurczak Shoarma>>>
- Japońskie szaszłyki z kurczaka Yakitori>>>
- Cukinia grillowana >>>
Skrzydełka z grilla.
Mam nadzieję, że przepis na skrzydełka z grilla spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!
Miłego gotowania!