Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin

Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin

Zdjęcie - Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkrzydełka w sosie hoisin.

Skrzydełka hoisin

Mięciutkie skrzydełka z kurczaka pokryte słodkim, lepkim sosem hoisin to marzenie każdego miłośnika skrzydełek :) Są idealne nie tylko na imprezy i spotkania rodzinne, ale także na obiad lub kolację.

Przygotowanie skrzydełek trwa dosłownie kilka chwil. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy razem. To takie proste :) Następnie wszystko, co musisz zrobić to ułożyć skrzydełka na blaszce do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec, aż będą gotowe.

Zwykle piekę skrzydełka przez 45 minut. Jeżeli jednak wolisz, aby były bardziej chrupiące, możesz dać im dodatkowy czas w piekarniku.

Dlaczego warto przygotować skrzydełka hoisin

  • są niezwykle łatwe do zrobienia - nawet dzieci mogą je przygotować
  • te skrzydełka z piekarnika to idealne przystawka imprezowa
  • skrzydełka nie muszą być marynowane przed pieczeniem. Jednak jeśli je wcześniej zamarynujesz, z pewnością będą miały mocniejszy smak
  • nawiasem mówiąc, te pieczone skrzydełka kurczaka hoisin są jednym z moich ulubionych przepisów na kurczaka :)

Oto lista składników potrzebna do przygotowania skrzydełek hoisin:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać - można odstawić na jakiś czas do zamarynowania.

  • skrobia ziemniaczana
Sos do skrzydełek hoisin:
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 - 1 posiekana papryczka chili, bez nasionek
  • 1 duża łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 3-4 łyżki keczupu
  • 1 łyżka miodu
  • sól i sok z limonki lub cytryny do smaku
  • woda - tyle ile będzie potrzeba

Skrzydełka hoisin przepis
Krok 1.
  • Wymieszane z przyprawami i sosem hoisin skrzydełka z kurczaka obtoczyć w skrobi ziemniaczanej, nadmiar mąki strząsnąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrzydełka wstawić do piekarnika - piec w 190 stopniach przez około 45 minut lub do momentu, aż mocno się zarumienią i będą miękkie w środku.
Krok 2.
  • W tym czasie przygotować sos hoisin do skrzydełek: na dużej patelni poddusić na oliwie czosnek, imbir i papryczkę chili, dodać pozostałe składniki i zagotować. Gęstość sosu hoisin regulować dolewając odpowiednią ilość wody.
  • Upieczone skrzydełka przełożyć do sosu hoisin, przemieszać, aby sos całkowicie pokrył mięso. Chwilę razem gotować, w razie konieczności dolewając odrobinę wody.
Gotowe skrzydełka hoisin podawać jako samodzielną przekąskę, lub na obiad z dodatkiem ryżu i ulubionej sałatki.

Mam nadzieję, że przepis na skrzydełka w sosie hoisin spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Zobacz kilka innych, wypróbowanych przepisów na szybki i pyszny obiad, który przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka:
Zdjęcie - Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczak hoisin


Kategorie przepisów