Najlepsze fit pieczone pączki na Tłusty Czwartek
Tradycja rzecz święta, w Tłusty Czwartek trzeba więc koniecznie zjeść przynajmniej jeden pączek! Możemy jednak iść na małe ustępstwo i zamiast klasycznych, smażonych pączków, przygotować naprawdę pyszne pieczone pączki.
Moje pączki przed pieczeniem uformowałam na kształt okrągłych bułeczek. Możecie jednak kupić specjalne foremki do pieczenia pączków, często z dziurką w środku (na kształt donutów), dzięki którym przygotujecie idealne, okrągłe pączki wyglądające zupełnie jak te tradycyjnie smażone.
Przepis - Wydrukuj przepis
Ciasto, z którego pieczemy pączki jest bardzo uniwersalne i z powodzeniem można z niego przygotować także tradycyjne, smażone pączki na Tłusty Czwartek (wskazówki jak to zrobić znajdziecie pod TYM LINKIEM).
Jak zrobić nadziewane pieczone pączki:Moje pieczone pączki posmarowałam przed wstawieniem do piekarnika roztrzepanym jajkiem i obsypałam grubym cukrem. Możecie pieczone pączki także nadziać- ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm. Wyciąć (np. szklanką) z niego okręgi. Na środek każdego krążka włożyć trochę konfitury różanej lub powideł, a następnie skleić brzegi. Pączki ułóż np. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia, złączeniem do dołu.
Ciasto powinno być lekkie, niezbyt zbite. Nie podsypujcie go zbytnio mąką, aby ne stało się twarde.
Jak widzicie na zdjęciach, ja pieczone pączki na Tłusty Czwartek potraktowałam trochę jak pyszne bułeczki i zjadłam je z (trochę mało “fit”…;) masłem i dżemem z czarnej porzeczki! Bardzo polecam taki zestaw! :)
Składniki:- mąka pszenna - 200 g
- jajko - 1 szt + 1 do posmarowania wierzchu
- drożdże - 50 g
- cukier - 2-3 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 50 g rozpuszcone i ostudzone
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- mleko - 200 g
- Mleko podgrzej, by było letnie.
- Odlej pół szklanki, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Do misy miksera włóż mąkę, sól, wlej przygotowany zaczyn z drożdży oraz resztę mleka, jajko, esencję waniliową, spirytus i masło.
- Hakiem miksera (lub ręcznie) wyrób gładkie, elastyczne, ale przy tym niezbyt zbite ciasto. Powinno być lekkie.
- Misę z ciastem przykryj folią spożywczą odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i podziel na ok. 20 równych części.
- Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą “bułeczkę”.
- Pączki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przykryj ściereczką lub folią spożywczą i zostaw na o. 30 min do wyrośnięcia.
- Gotowe pączki posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie) obsyp cukrem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.