Najlepsze brownie według Matta Prestona
Zacznę od wyjaśnienia kim jest Matt Preston. Jest to osoba znana m. in. z zasiadania w ławie jury MASTERCHEF AUSTRALIA. Jest on również dziennikarzem kulinarnym, krytykiem , pisarzem i ogólnie bardzo znaną osobistością w świecie FOOD.
Dlatego, gdy tylko natknęłam się na przepis brownie w jego wydaniu, od razu postanowiłam skorzystać.
Jest to przepis na klasyczne czekoladowe brownie. W mojej ocenie bardzo smaczne, a że akurat miałam tego dnia gości, to i im również bardzo posmakowało.
Cienka chrupka warstwa na gorze, w środku mięsiste, wilgotne i lekko ciągnące, czyli takie jakie powinno być prawdziwe brownie.
Porcji: 9 kwadratów
Składniki:
- 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej/ użyłam czekolady Lindt przeznaczonej do pieczenia
- 120 g masła w kawałkach
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170° C.
- Roztop czekoladę wraz z masłem i wanilią w kąpieli wodnej/ mikrofali.
- Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Zdejmij z ognia.
- Dodaj cukier i ponownie zamieszaj, aż cukier rozpuści się w ciepłej czekoladzie.
- Następnie dodawaj po jednym jajku, i po każdym dodaniu dokładnie wszystko wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W kilku turach wsyp mąkę do czekoladowej masy i za każdym razem delikatnie mieszaj, do całkowitego połączenia się składników.
- Wylej masę do metalowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 25 minut. Patyczek po wyciągnięciu powinien być lekko oblepiony ciastem.
SMACZNEGO
MARTA