Najlepsza sałatka z bakłażana i cukinii

Najlepsza sałatka z bakłażana i cukinii


Zdjęcie - Najlepsza sałatka z bakłażana i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To najlepsza satałka z bakłażana i cukinii z czosnkiem, oliwą i octem winnym.

Składniki:

2 podłużne bakłażany

2 cukinie

2-3 ząbki czosnku

kilka łyżek oliwy

1 łyżka octu

2 garście drobno posiekanej natki piepruszki

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Bakłażany i cukinie umyć osuszyć. Pokroić w plasterki. Plastry bakłażana rozłożyć na desce i oprószyć solą. Po kilku minutach papierowym recznikiem wytrzeć wodę, która pojawiła się na plastrach bakłażana. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy usmażyc krótko cukinię dodając do smaku sól i pieprz. Przełożyć do miski. Nastepnie dolać oliwy i smażyć na rumiono z każdej strony plastry bakłażana. Do kilku łyżek oliwy przecisnąć czosnek, dodać ocet oraz natkę piepruszki, zamieszać. Całość wlać do warzyw. Wymieszać i doprawić pieprzem. Pyszna z ryzem, grzanką.

Kategorie przepisów