Najlepsza, bo swoja kapusta kiszona

przepis:

1 główka kapusty (ok. 2 kg)

1 łyżeczka kminku

1 marchew

2 łyżki soli

Z kapusty usunąć wierzchnie liście.

Następnie przekroić na ćwiartki, opłukać je i zszatkować na szatkownicy.

Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kapustę wymieszać z marchewką, solą i kminkiem, a następnie dusić rękami aż kapusta zmięknie i puści sok.

Garnek kamionkowy wyparzyć wodą i ułożyć w nim kapustę, dokładnie ubić. Na powierzchni kapusty powinna być warstwa soku.

Kapustę przydusić talerzykiem, obciążyć go i przykryć lnianą ściereczką.

Codziennie kapustę przebijać drewnianym szpikulcem, aby mógł ujść z niej powstający gaz.

Po 4-5 dniach, kiedy kapusta jest już ukiszona, przełożyć ją do słoika z przykrywką. Słoik wstawić do lodówki lub w inne zimne miejsce.

Zdjęcie - Najlepsza, bo swoja kapusta kiszona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Różowa sałatka z  kapusty
2

Różowa sałatka z kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Młoda kiszona kapusta
1

Młoda kiszona kapusta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszonka z czerwonej kapusty przepis
1

Kiszonka z czerwonej kapusty p…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Najlepsza, bo swoja kapusta kiszona

Najlepsza, bo swoja kapusta ki…

figmara figmara
figowe smaki

Kiszona czerwona kapusta
2

Kiszona czerwona kapusta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit