Najlepsza, bo swoja kapusta kiszona

Najlepsza, bo swoja kapusta kiszona
przepis:

1 główka kapusty (ok. 2 kg)

1 łyżeczka kminku

1 marchew

2 łyżki soli

Z kapusty usunąć wierzchnie liście.

Następnie przekroić na ćwiartki, opłukać je i zszatkować na szatkownicy.

Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kapustę wymieszać z marchewką, solą i kminkiem, a następnie dusić rękami aż kapusta zmięknie i puści sok.

Garnek kamionkowy wyparzyć wodą i ułożyć w nim kapustę, dokładnie ubić. Na powierzchni kapusty powinna być warstwa soku.

Kapustę przydusić talerzykiem, obciążyć go i przykryć lnianą ściereczką.

Codziennie kapustę przebijać drewnianym szpikulcem, aby mógł ujść z niej powstający gaz.

Po 4-5 dniach, kiedy kapusta jest już ukiszona, przełożyć ją do słoika z przykrywką. Słoik wstawić do lodówki lub w inne zimne miejsce.

Zdjęcie - Najlepsza, bo swoja kapusta kiszona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów