Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą
Święta już tuż, tuż, dlatego proponuję przepis dla osób, które nie przepadają za pieczeniem a chcą ugościć gości wypiekiem własnej roboty. Przedstawiam więc mazurek na kruchym spodzie z grubą warstwą kajmaku, czekoladą i dekoracją z migdałów. Jeżeli nie uda Wam się kupić kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą
(12 porcji, blaszka 40x25cm)
Składniki:
- podpieczony kruchy spód na tarty słodkie z tego przepisu, lub gotowy ze sklepu
- 400 g puszka kajmaku
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 120 g posiekanej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
- migdały w płatkach do dekoracji
Przygotowanie:
- Na podpieczony i ostudzony spód wyłóż kajmak. Jeżeli jest zbyt gęsty podgrzej puszkę w gotującej się na małym ogniu wodzie przez około 20 minut.
- Wymieszaj czekoladę ze śmietanką i podgrzej przez 30 s w mikrofalówce. Energicznie wymieszaj i wyłóż równomierną warstwą na kajmak.
- Udekoruj migdałami i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Smacznego!
English version
Easy dulce de lece and chocolate tart
(12 servings, 40x25cm baking pan)
Ingredients:
- pre cooked shortcrust pastry from this recipe or store bought
- 400 g tin of dulce de leche
- 1/2 cup of double cream
- 120 g of chocolate, chopped
- almond flakes for decoration
Przygotowanie:
- Spread dulce de lece on cooled shortcust pastry. If it is too thick, heat up a can in boiling water over low heat for about 20 minutes.
- Mix chocolate with cream and heat for 30 seconds in the microwave. Stir vigorously and spread over dulce de lece.
- Sprinkle with almonds and set aside in a cool place for several hours.
Enjoy!
Przypominam też inne moje przepisy na pyszne mazurki:
- Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam
- Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate
- Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą
- Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka