Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą

Święta już tuż, tuż, dlatego proponuję przepis dla osób, które nie przepadają za pieczeniem a chcą ugościć gości wypiekiem własnej roboty. Przedstawiam więc mazurek na kruchym spodzie z grubą warstwą kajmaku, czekoladą i dekoracją z migdałów. Jeżeli nie uda Wam się kupić kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą

(12 porcji, blaszka 40x25cm)

Składniki:

  • podpieczony kruchy spód na tarty słodkie z tego przepisu, lub gotowy ze sklepu
  • 400 g puszka kajmaku
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 120 g posiekanej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
  • migdały w płatkach do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na podpieczony i ostudzony spód wyłóż kajmak. Jeżeli jest zbyt gęsty podgrzej puszkę w gotującej się na małym ogniu wodzie przez około 20 minut.
  2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką i podgrzej przez 30 s w mikrofalówce. Energicznie wymieszaj i wyłóż równomierną warstwą na kajmak.
  3. Udekoruj migdałami i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Smacznego!

Zdjęcie - Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Easy dulce de lece and chocolate tart

(12 servings, 40x25cm baking pan)

Ingredients:

  • pre cooked shortcrust pastry from this recipe or store bought
  • 400 g tin of dulce de leche
  • 1/2 cup of double cream
  • 120 g of chocolate, chopped
  • almond flakes for decoration

Przygotowanie:

  1. Spread dulce de lece on cooled shortcust pastry. If it is too thick, heat up a can in boiling water over low heat for about 20 minutes.
  2. Mix chocolate with cream and heat for 30 seconds in the microwave. Stir vigorously and spread over dulce de lece.
  3. Sprinkle with almonds and set aside in a cool place for several hours.

Enjoy!

Zdjęcie - Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przypominam też inne moje przepisy na pyszne mazurki:

  • Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Zdjęcie - Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate

Zdjęcie - Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą

Zdjęcie - Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

Zdjęcie - Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów