Nadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami

Nadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami

Zdjęcie - NADZIEWKA DROBIOWA Z KUKURYDZĄ I PIECZARKAMI (POULTRY ROL WITH CORN AND MUSHROOMS) - Przepisy kulinarne ze zdjęciaminadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami

Dzisiaj nadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami czyli rolada drobiowa z dodatkami. U mnie podaje się ją wiele razy na święta i na imprezach rodzinnych. Smakuje dobrze na ciepło, zimno, do chleba czy polana ulubionym sosem. Jest prosta w przygotowaniu. Jestem przekonana, że Wam posmakuje!

Źródło: link

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 kajzerki
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g żółtego sera
  • 250 g pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 cebuli
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

1 szklanka = 250 ml

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, wszystko wymieszać. Smażyć do momentu, aż pieczarki zrobią się miękkie.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mleko i rozmieszać dokładnie widelcem. Kajzerki pokroić w kostkę i wsypać do miski. Roztopić masło i wlać je do pokrojonych kajzerek. Wymieszać bułki z masłem, dodać żółtka wymieszane z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Do pokrojonej bułki dodać pierś z kurczaka, odsączoną kukurydzę, starty żółty ser, podsmażone z cebulą pieczarki i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wszystko ponownie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać majeranek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodać do przygotowanych wcześniej składników i dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 10 cm x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do blachy, wyrównać i przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez godzinę w funkcji góra - dół.


Zdjęcie - NADZIEWKA DROBIOWA Z KUKURYDZĄ I PIECZARKAMI (POULTRY ROL WITH CORN AND MUSHROOMS) - Przepisy kulinarne ze zdjęciaminadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami

Smacznego! NADZIEWKA DROBIOWA Z KUKURYDZĄ I PIECZARKAMI (POULTRY ROL WITH CORN AND MUSHROOMS) NADZIEWKA DROBIOWA Z KUKURYDZĄ I PIECZARKAMI (POULTRY ROL WITH CORN AND MUSHROOMS)
Zdjęcie - NADZIEWKA DROBIOWA Z KUKURYDZĄ I PIECZARKAMI (POULTRY ROL WITH CORN AND MUSHROOMS) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów