Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego + film
Chrupiące koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem z wędliny, sera camembert, oliwek i pomidorków posypane żółtym serem to znakomita przekąski na domowe przyjęcia, szybkie w przygotowaniu przystawki, świetny pomysł na kolację.
- składniki na 15 sztuk
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dag wędliny w plastrach
120 g sera camembert
15-20 sztuk czarnych oliwek
15 sztuk pomidorków koktajlowych
20 dag sera żółtego
- przepis
Plastry wędliny kroimy w kostkę, ser camembert na mniejsze kawałeczki a oliwki w plasterki, pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
Na końcu ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i wycinamy z niego 15 jednakowych kwadratów.
Wycięte kwadraty ciasta umieszczamy w formie na muffiny posmarowanej olejem, tworząc koszyczki a następnie w każdym koszyczku warstwowo układamy poszczególne składniki : pokrojoną wędlinę, ser camembert, oliwki oraz pomidorki koktajlowe, wierzch posypujemy startym serem.
Koszyczki pieczemy koło 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.