Naan z młodym szczypiorkiem
Mam wrażenie, że w Polsce chleb jest wciąż mało doceniany jako dodatek. Mamy tendencję do zjadania okropnych, papierowych tostów, niespecjalnie przejmujemy się czym napchane są nasze podejrzanie puszyste bułki i właściwie rzadko stosujemy go inaczej niż w formie kanapek. Oczywiście bardzo generalizuję, już sam fakt, że to czytacie oznacza, że jesteście o krok dalej, poszukując nowych smaków i dbając o jakość pieczywa. Jednak nie mogę oprzeć się wrażeniu, że w innych kulturach chleb jest traktowany bardziej jako główny składnik diety niż jako nieistotny jej fragment.
Grecy mają swoje pity, Gruzini chaczapuri, a w okolicach Indii do większości posiłków podaje się chlebek naan. Tradycyjnie wypiekane są w piecach tandoor, które umożliwiają pieczenie w naprawdę wysokich temperaturach, niemożliwych do osiągnięcia w domowych piekarnikach. Także, nie oszukujmy się, o prawdziwych naanach można tylko pomarzyć (choć mój kumpel od dłuższego czasu próbuje zbudować swój tandoor w ogródku). Ale kto powiedział, że nie możemy spróbować? Tym bardziej, że efekty też są pyszne i satysfakcjonujące.
Tradycyjnie podawane są do dań indyjskich, jednak w „polskiej” wersji kanapkowej też dają radę:)
Naan z młodym szczypiorkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 8 min. Całkowity czas: 1 godz. 38 min. Porcje: 12 Składniki- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego
- pęczek młodego szczypiorku
- 250 ml ciepłej wody
- Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól. Dodaj jogurt naturalny i posiekany szczypiorek.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Pozostaw ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce (na przykład pod kaloryferem).
- Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Podziel ciasto na 12 części i każdą rozwałkuj, niekoniecznie przejmując się ich kształtem. Powinny mieć grubość ok. 0,5 cm.
- Umieść naany na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wsadź do piekarnika. Piecz ok. 8 minut, aż zaczną się lekko rumienić. Wyjmij i zawiń w materiałową szmatkę na kilka minut po upieczeniu, dzięki temu nabiorą miękkości.