Naan z młodym szczypiorkiem

Naan z młodym szczypiorkiem

Zdjęcie - Naan z młodym szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wrażenie, że w Polsce chleb jest wciąż mało doceniany jako dodatek. Mamy tendencję do zjadania okropnych, papierowych tostów, niespecjalnie przejmujemy się czym napchane są nasze podejrzanie puszyste bułki i właściwie rzadko stosujemy go inaczej niż w formie kanapek. Oczywiście bardzo generalizuję, już sam fakt, że to czytacie oznacza, że jesteście o krok dalej, poszukując nowych smaków i dbając o jakość pieczywa. Jednak nie mogę oprzeć się wrażeniu, że w innych kulturach chleb jest traktowany bardziej jako główny składnik diety niż jako nieistotny jej fragment.

Zdjęcie - Naan z młodym szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grecy mają swoje pity, Gruzini chaczapuri, a w okolicach Indii do większości posiłków podaje się chlebek naan. Tradycyjnie wypiekane są w piecach tandoor, które umożliwiają pieczenie w naprawdę wysokich temperaturach, niemożliwych do osiągnięcia w domowych piekarnikach. Także, nie oszukujmy się, o prawdziwych naanach można tylko pomarzyć (choć mój kumpel od dłuższego czasu próbuje zbudować swój tandoor w ogródku). Ale kto powiedział, że nie możemy spróbować? Tym bardziej, że efekty też są pyszne i satysfakcjonujące.

Tradycyjnie podawane są do dań indyjskich, jednak w „polskiej” wersji kanapkowej też dają radę:)

Naan z młodym szczypiorkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 8 min. Całkowity czas: 1 godz. 38 min.

Porcje: 12

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • pęczek młodego szczypiorku
  • 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól. Dodaj jogurt naturalny i posiekany szczypiorek.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Pozostaw ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce (na przykład pod kaloryferem).
  5. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  6. Podziel ciasto na 12 części i każdą rozwałkuj, niekoniecznie przejmując się ich kształtem. Powinny mieć grubość ok. 0,5 cm.
  7. Umieść naany na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wsadź do piekarnika. Piecz ok. 8 minut, aż zaczną się lekko rumienić. Wyjmij i zawiń w materiałową szmatkę na kilka minut po upieczeniu, dzięki temu nabiorą miękkości.

3.1.09

Kategorie przepisów