Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami

Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami

Zdjęcie - Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy spogladam przez okno i widze padajacy od rana deszcz czuje sie przygnebiona. Ostatnio to wlasnie taka jesien, zimna, mokra i wietrzna, gosci w mojej okolicy.
W domu zas powaznie chore dziecko. Nic nie idzie jak trzeba :(
A mialo byc tak pieknie. Jeszcze w tamtym tygodniu poczynilismy plany wyjazdowe. To mial byc cudowny weekend za miastem. Ale zamast za miasto my jechalismy do szpitala. Po paru godzinach na szczescie wrocilismy do domu, ale z wycieczki nici.
Do tego nagle popsula sie pogoda. I tak uziemieni zostalismy w domu.
Przez cala sobote i niedziele wiatr szalal w koronach drzew. Przez okno patrzylismy jak gna sie na wszystkie strony. Nawet w domu bylo czuc to nieprzyjemne zimno.
Dla poprawy humoru upieklam ciasto. Mialo byc pyszne, takie ze sliwkami. Ale nawet ono postanowilo sie nie udac. Mimo to zjedlismy je calusienkie, a ze bylo bardzo smaczne zrobilam drugie podejscie. Tym razem ciasto wyszlo jak powinno. Mieciutkie, lekko slodkie i wilgotne od sliwek. Doskonale do popoludniowej kawy czy herbaty (u mnie jak zwykle do filizanki aromatycznej herbaty)

Zdjęcie - Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto ze sliwkami

skladniki:
2 szk cukru pudru - dalam 1,5 szk
kostka masla - dalam 200g
12 lyzek maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
6 jajek - dalam 5
3 lyzeczki proszku do pieczenia - dalam 2
1 szk mleka - dalam 0,5 szk
cukier waniliowy
500g sliwek

wykonanie:
Maslo utrzec lub ubic mikserem z cukrem pudrem na pulchna mase. Dodac cukier waniliowy, nastepnie dodawac po jednym zoltku na przemian z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac mleko. Bialka ubic na sztywna piane i na koncu dodac do ciasta.
Ciasto wylozyc na blache lub tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukladac sliwki przeciete na pol, przecieta strona ku gorze.
Piec w temperaturze 180°C przez okolo godzine. Ja pieklam ponad godzine.
Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.
Smaczneg!

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów