Mus z mango- tropikalny powiew lata
Miałam ochotę na coś delikatnego i owocowego zarazem. Szybka decyzja, kilka składników i jest: puszysty jak chmurka mus o zaskakującym (lekko … ogórkowym ?) aromacie. Na pewno zrobię go ponownie, gdy temperatura za oknem zrobi się prawdziwie letnia, ale i na wczesnowiosenny deser to propozycja godna polecenia. Zapytajcie gości, z czego mus jest zrobiony, założe się, że nie zgadną!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Mus z mango- tropikalny powiew lata Składniki
- mango - 1 szt
- cukier - 3 łyżki
- żelatyna - 1 listek (rozpuszczony w odrobinie wody)
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- sok z cytryny - sporo, do smaku
- sól - szczypta
Mango obrać, zmiksować na puree. W drugiej misce ubić śmietankę z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie połaczyć obie gupy składników, dodać skórkę i sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę. Musem napełnić szklaneczki, przed podaniem schłodzić (np. przez noc) w lodówce.