Mus z mango- tropikalny powiew lata

Miałam ochotę na coś delikatnego i owocowego zarazem. Szybka decyzja, kilka składników i jest: puszysty jak chmurka mus o zaskakującym (lekko … ogórkowym ?) aromacie. Na pewno zrobię go ponownie, gdy temperatura za oknem zrobi się prawdziwie letnia, ale i na wczesnowiosenny deser to propozycja godna polecenia. Zapytajcie gości, z czego mus jest zrobiony, założe się, że nie zgadną!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Mus z mango- tropikalny powiew lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mus z mango- tropikalny powiew lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mus z mango- tropikalny powiew lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mus z mango- tropikalny powiew lata

Agata, 24 marca 2010

Zdjęcie - Mus z mango- tropikalny powiew lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mango - 1 szt
  • cukier - 3 łyżki
  • żelatyna - 1 listek (rozpuszczony w odrobinie wody)
  • skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
  • sok z cytryny - sporo, do smaku
  • sól - szczypta
Sposób przygotowania

Mango obrać, zmiksować na puree. W drugiej misce ubić śmietankę z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie połaczyć obie gupy składników, dodać skórkę i sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę. Musem napełnić szklaneczki, przed podaniem schłodzić (np. przez noc) w lodówce.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy