Mus z jabłek i dzikiej róży

Mus z jabłek i dzikiej róży



Zdjęcie - Mus z jabłek i dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzygotuj cztery małe słoiki, jabłka i obierz owoce dzikiej róży ( obieranie nie jest łatwe, ale dla zdrowia warto). Mus jest z malinówek, choć one nie bardzo nadają się na smażenie to zdecydowałam się na mus ponieważ dostaliśmy torbę jabłek i trzeba było coś z nich zrobić. Mus jest przepyszny ma przepiękny rubinowy kolor.

Składniki:

1 kg jabłek czerwonych ze skórką ( u mnie malinówka)

2 garście obranych owoców dzikiej róży

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1 łyżeczka cynamonu

2 ziarna kardamonu


Przygotowanie:

Jabłka umyć przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne ( nie obierać że skórki) i przełożyć do garnka, dodać resztę składników i podlać niewielką ilością wody. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Zmiksować na gładko a gorący mus przyłożyć do wyparzonych słoików.


Zdjęcie - Mus z jabłek i dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mus z jabłek i dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów