Mus z białej czekolady z malinami

Mus z białej czekolady z malinami
Zdjęcie - Mus z białej czekolady z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mus z białej czekolady z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mus z białej czekolady z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mus z białej czekolady z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g białej czekolady
  • sól morska
  • 50 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek
  • 300 ml śmietany kremówki
  • kubek malin
Przygotowanie

Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i roztapiamy w kąpieli wodnej (czyli w miseczce na garnku z gotującą się wodą, na małym ogniu), dodając uprzednio szczyptę morskiej soli. Kiedy czekolada dokładnie się rozpuści, odstawiamy ją do wystygnięcia.


Jednocześnie oddzielamy żółtka od białek i ucieramy żółtka z cukrem, aż ten się rozpuści – masa będzie puszysta i niemal biała. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, a potem śmietankę kremówkę.


Do kremu z żółtek powoli dodajemy czekoladę, delikatnie mieszając. Potem bardzo subtelnie łączymy z pozostałymi składnikami bitą śmietanę, a na końcu pianę z białek. Mus wlewamy do pucharków lub kieliszków, dekorując malinami. Owoce przełamią słodycz białej czekolady, jednocześnie podkreślając jej smak.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Kategorie przepisów