Mule z tymiankiem i pomidorkami koktajlowymi
Nie ma to jak prostota. Szczególnie, jeśli chodzi o owoce morza, takie jest moje zdanie.
Proste, świeże składniki. Niezawodna szalotka, odrobina czosnku, białe wino plus kilka dodatków – tym razem pachnący ciepłym słońcem tymianek i słodkie pomidorki koktajlowe. Plus na koniec- odrobina masła. Bo masło (zawsze!) robi różnicę!
Mule z tymiankiem i pomidorkami koktajlowymi Składniki
- mule - 1 kg
- pomidorki koktajlowe - 1/4 kg (użyłam daktylowych)
- szalotka - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- tymianek - ok. 5 dorodnych gałązek
- białe wino - 1 szklanka, wytrwne
- oliwa - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- bagietka - do podania
W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pomidorki (przekrojone na połówki) i tymianek, wymieszaj, zalej winem.
Dodaj świeże mule (z oczyszczonymi skorupkami, tylko te szczelnie zamknięte!). Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut, aż skorupki się otworzą. Wyłącz gaz, dodaj masło i wymieszaj całość.
Wyrzuć mule, które się nie otworzyły. Pozostałe podawaj od razu w towarzystwie bagietki, ozdobione kilkoma gałązkami świeżego tymianku.