Mule w śmietanie z kolendrą i czosnkiem
Dzięki mojej pracy, mam dostęp do świeżych - ba: żywych owoców morza.
I mule w moim domu jadamy ostatnio przynajmniej raz na 2 tygodnie;)
Są idealne na szybką kolację, przekąskę, do tego są afrodyzjakami - w końcu to owoce morza i szybciutko się je przygotowuje. Napisanie tego posta zajmie mi więcej czasu niż ich przygotowanie:)
Składniki dla 2 osób:
Przygotowanie:
Smacznego;)
I mule w moim domu jadamy ostatnio przynajmniej raz na 2 tygodnie;)
Są idealne na szybką kolację, przekąskę, do tego są afrodyzjakami - w końcu to owoce morza i szybciutko się je przygotowuje. Napisanie tego posta zajmie mi więcej czasu niż ich przygotowanie:)
Składniki dla 2 osób:
- 1 kg żywych muli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml białego wina
- 200 ml śmietany kremówki
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
- czosnek obrać, rozgnieść, drobno pokroić
- oliwę rozgrzać, zeszklić czosnek - uważać, żeby się nie przypalił
- w tym czasie umyć mule - do dużej miski nalać zimnej wody i delikatnie je w niej przepłukać
- wrzucać do garnka, tylko otrząśnięte z wody, przykryć i na średnim ogniu potrzymać tak około 3-5 minut aż się wszystkie otworzą - te nie otwarte - wyrzucamy!!!
- dolać wino, chwilkę je odparować, dolać śmietanę, pogotować max 1 minutkę
- wyłożyć do dużej miski, polać powstałym sosem i pozypać świeżo pokrojoną kolendrą
Smacznego;)