Mule w śmietanie z kolendrą i czosnkiem

Mule w śmietanie z kolendrą i czosnkiem
Dzięki mojej pracy, mam dostęp do świeżych - ba: żywych owoców morza.
I mule w moim domu jadamy ostatnio przynajmniej raz na 2 tygodnie;)

Zdjęcie - Mule w śmietanie z kolendrą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Są idealne na szybką kolację, przekąskę, do tego są afrodyzjakami - w końcu to owoce morza i szybciutko się je przygotowuje. Napisanie tego posta zajmie mi więcej czasu niż ich przygotowanie:)

Zdjęcie - Mule w śmietanie z kolendrą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki dla 2 osób:

  • 1 kg żywych muli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml śmietany kremówki
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie:
  • czosnek obrać, rozgnieść, drobno pokroić
  • oliwę rozgrzać, zeszklić czosnek - uważać, żeby się nie przypalił
  • w tym czasie umyć mule - do dużej miski nalać zimnej wody i delikatnie je w niej przepłukać
  • wrzucać do garnka, tylko otrząśnięte z wody, przykryć i na średnim ogniu potrzymać tak około 3-5 minut aż się wszystkie otworzą - te nie otwarte - wyrzucamy!!!
  • dolać wino, chwilkę je odparować, dolać śmietanę, pogotować max 1 minutkę
  • wyłożyć do dużej miski, polać powstałym sosem i pozypać świeżo pokrojoną kolendrą

Zdjęcie - Mule w śmietanie z kolendrą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów