Mule w białym winie
Dziś przedstawiam przepis na moje ukochane mule, tym razem w wersji najłatwiejszej w stylu francuskim. Małże duszone są w aromatyzowanym tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym białym winie z cebulą i czosnkiem. Łatwiej przygotować się ich chyba już nie da i warto też wspomnieć, że danie to jest bardzo niskokaloryczne :-) W celu uzyskania jak najlepszego efektu, skorzystałam z przepisu Gordona Ramsaya z jego książki „World Kitchen”. Przygotujcie też dużo świeżego pieczywa do maczania w pysznym sosie, który wytworzy się podczas duszenia. Pyszne!
Na moim blogu przedstawiłam już kilka, także przepysznych przepisów, które warte są wypróbowania:
- Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami
- Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego
- Mule w sosie śmietanowo-cydrowym
- Mule z kurkami
Scroll down for recipe in English
Mule w białym winie
(4 porcje)
Składniki:
- 1 kg żywych muli
- 1 cebula, obrana i posiekana w drobną kostkę
- 1 szalotka, obrana i posiekana w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, obrany i drobniutko posiekany
- 1 liść laurowy
- 3 gałązki tymianku
- garść natki pietruszki, listki posiekane, oddzielone od łodyżek
- 200 ml białego wytrawnego wina
- mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Wyszczotkuj mule pod zimną, bieżącą wodą, zdrap nożem ewentualne zgrubienia na skorupkach i usuń zielone „brody”. Przejrzyj dokładnie wszystkie mule, wyrzuć te popękane i te otwarte, które nie zamkną się po ostukaniu. Dokładnie je opłucz i odstaw.
- Do dużego garnka włóż cebulę, szalotkę, czosnek, liść laurowy, tymianek, łodygi pietruszki. Doprowadź do wrzenia, włóż delikatnie oczyszczone małże i przykryj garnek dobrze dopasowaną przykrywką. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa i gotuj mule przez 3-4 minuty, aż wszystkie się otworzą. Po tym czasie wyrzuć te, które się nie otworzyły i dopraw dużą szczyptą pieprzu, Małże same z siebie są dosyć słone, więc prawdopodobnie sos nie będzie potrzebował już soli.
- Wyłóż mule wraz z sosem do dużych misek i posyp obficie posiekanymi listkami natki pietruszki. Podawaj natychmiast, pamiętając o przygotowaniu dużej miski na muszle.
Smacznego!
English version
Moules marinière
(4 servings)
Ingredients:
- 1 kg live mussels
- 1 onion, peeled and finely chopped
- 1 shallot, peeled and finely chopped
- 1 garlic clove, pelled and finely chopped
- 1 bay leaf
- 3 thyme sprigs
- handful of flat-leaf parsley, stalks separated, leaves chopped
- 200 ml dry white wine
- black pepper
Preparation:
- Scrub the mussels clean under cold running water, scraping off any barnacles with a knife and tugging away and beards. Check over the mussles, discarding any that are cracked or open and do not close when sharply tapped. Rinse well and set aside.
- Place the onion, shallot, garlic, bay leaf, thyme, parsley stalks and wine in a large pan. Bring to the boil, then tip in the mussels and cover the pan with a tight-fitting lid. Give the pan one or two shakes, then let the mussls steam for 3-4 minutes until they have opened. Discard any that remain closed. Season with a good grinding of pepper. Mussels are naturally salty so you probably won’t need to add salt.
- Divide the mussels and cooking juices between warm large bowls and sprinkle with the chopped parsley. Serve immediately, remembering to provide bowls for the discarded empty shells.
Enjoy!