Mule duszone w białym winie z chorizo i ostrą papryką
Drugi smaczny przepis, który dane nam było współtworzyć, a potem skosztować, to były mule z chorizo. Popijane winem Pinot Gris.
Mule duszone w białym winie z chorizo, ostrą papryką i serem Manchiego
1 kg oczyszczonych muli
3 szalotki drobno posiekane
2 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku, natki pietruszki
2 listki laurowe
5 dag kiełbasy chorizo
1 papryczka chilli
10 dag sera Manchiego
szklanka białego wina
oliwa
1/5 kostki drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli i cukru
łyżka oliwy
ok. 3 szklanek mąki
W rondlu rozgrzewam oliwę i przesmażam na niej szalotkę, chorizo, chilli, czosnek i podlewam winem.
Dodaję świeże zioła. Gdy płyn lekko się zredukuje przelewam go do żaroodpornego naczynia i dorzucam oczyszczone mule. Całość posypuję startym serem. Odstawiam na bok.
Przygotowuję ciasto. W letniej wodzie z dodatkiem oliwy, chilli, czosnku rozpuszczam drożdże i łączę z mąką. Mąki dodaję dotąd, aż ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto przekładam do miski obsypanej wcześniej mąką. Przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie, to je wałkuję i przykrywam nim naczynie z mulami. Ciasta może wyjść za dużo, więc resztę należy odłożyć.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i wstawiam do niego naczynie przykryte ciastem. Piekę, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni niczym spód do pizzy. Gotowy półmisek stawiam na stół i kroję po środku, aby wydobyła się para i pobudziła apetyt gości. :-)
autor przepisu :-)