Mule duszone w białym winie z chorizo i ostrą papryką

Mule duszone w białym winie z chorizo i ostrą papryką

Drugi smaczny przepis, który dane nam było współtworzyć, a potem skosztować, to były mule z chorizo. Popijane winem Pinot Gris.

Zdjęcie - Mule duszone w białym winie z chorizo i ostrą papryką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mule duszone w białym winie z chorizo, ostrą papryką i serem Manchiego

Zdjęcie - Mule duszone w białym winie z chorizo i ostrą papryką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 kg oczyszczonych muli

3 szalotki drobno posiekane

2 ząbki czosnku

kilka gałązek tymianku, natki pietruszki

2 listki laurowe

5 dag kiełbasy chorizo

1 papryczka chilli

10 dag sera Manchiego

szklanka białego wina

oliwa

1/5 kostki drożdży

3/4 szklanki ciepłej wody

szczypta soli i cukru

łyżka oliwy

ok. 3 szklanek mąki

W rondlu rozgrzewam oliwę i przesmażam na niej szalotkę, chorizo, chilli, czosnek i podlewam winem.

Zdjęcie - Mule duszone w białym winie z chorizo i ostrą papryką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodaję świeże zioła. Gdy płyn lekko się zredukuje przelewam go do żaroodpornego naczynia i dorzucam oczyszczone mule. Całość posypuję startym serem. Odstawiam na bok.

Przygotowuję ciasto. W letniej wodzie z dodatkiem oliwy, chilli, czosnku rozpuszczam drożdże i łączę z mąką. Mąki dodaję dotąd, aż ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto przekładam do miski obsypanej wcześniej mąką. Przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie, to je wałkuję i przykrywam nim naczynie z mulami. Ciasta może wyjść za dużo, więc resztę należy odłożyć.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i wstawiam do niego naczynie przykryte ciastem. Piekę, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni niczym spód do pizzy. Gotowy półmisek stawiam na stół i kroję po środku, aby wydobyła się para i pobudziła apetyt gości. :-)

Zdjęcie - Mule duszone w białym winie z chorizo i ostrą papryką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiautor przepisu :-)

Kategorie przepisów