Muffiny z sezamem i cukierkami toffi
Kolejny przepis na muffiny, równie prosty jak poprzedni. Idealny gdy całe dnie spędzam z nosem w książkach, rysuję, poznaję tajniki decoupage i w między czasie jeżdżę na rehabilitację.
Krótko mówiąc, jeśli jesteś zapracowana/y, a koniecznie chcesz coś upiec, to upiecz muffiny z sezamem i toffi :).
Składniki (6szt.): 75g mąki pszennej 30g cukru 100ml mleka 50g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilininowy 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jajko
3 cukierki toffi (moje były z sezamem) 4 łyżeczki sezamu + sezam do posypania muffin
Roztapiamy masło w rondelku i studzimy. W misce łączymy suche składniki, a następnie dodajemy mokre i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy sezam i mieszamy ciasto łyżką.
Do formy na muffiny wkładamy papilotki i wypełniamy je do połowy masą. W każdą babkę wsadzamy połowę cukierka toffi i zakrywamy go odrobiną ciasta. Wierzch posypujemy sezamem. Babki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.25 minut.
Składniki (6szt.): 75g mąki pszennej 30g cukru 100ml mleka 50g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilininowy 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jajko
3 cukierki toffi (moje były z sezamem) 4 łyżeczki sezamu + sezam do posypania muffin
Roztapiamy masło w rondelku i studzimy. W misce łączymy suche składniki, a następnie dodajemy mokre i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy sezam i mieszamy ciasto łyżką.
Do formy na muffiny wkładamy papilotki i wypełniamy je do połowy masą. W każdą babkę wsadzamy połowę cukierka toffi i zakrywamy go odrobiną ciasta. Wierzch posypujemy sezamem. Babki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.25 minut.