Muffiny z gruszkami i imbirem

Muffiny z gruszkami i imbirem

Dzisiaj śniadanie rozpieszczacz. Jakoś tak potrzebowaliśmy, mimo tego, że wczoraj męskie towarzystwo rozpieszczałyśmy z córeczką ciasteczkami czekoladowymi i budyniem (tak, była powtórka i polecam, ta para wspaniale współgra, smakuje). Same też byłyśmy po trudach dnia rozpieszczane garściami tulipanów i czekoladami z chilli i ze złotem. ;-) A dzisiaj rano - zapach gruszek i imbiru, ciepła słodycz podana obok filiżanek porannej herbaty. Muffiny wilgotne w środku, lekkie, dobre w smaku. Rozpogadzacze. ;-)

Zdjęcie - Muffiny z gruszkami i imbirem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny z imbirem i gruszkami

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g drobnego cukru

75 g brązowego cukru plus trochę do posypania muffinek

1 łyżeczka mielonego imbiru

140 ml kwaśnej śmietany

125 ml oleju roślinnego

1 łyżka miodu

2 jaja

1 duża gruszka (ok. 300g)

Suche składniki wymieszałyśmy w jednej misce, mokre w drugiej.

Gruszkę obrałam i oczyściłam, pokroiłam w kostkę.

Wymieszałyśmy zawartość obu mis, na koniec dodałyśmy gruszkę. Ciasto przełożyłyśmy do papilotek i posypałyśmy muffiny cukrem.

Piekłyśmy przez 20 minut w 200 stopniach.

P.S. Prace podzieliłyśmy sobie z córeczką na dwa etapy. Mokre składniki przykryte folią wylądowały wieczorem w lodówce. Suche, przykryte folią zostawiłyśmy na blacie w kuchni. Gruszkę obrałam i pokroiłam rano. Rano też wymieszałyśmy ze sobą całość i poczekałyśmy aż zapach piekących się muffinek obudzi chłopaków. ;-)

* źródło - "Nigella ekspresowo" wyd. Filo

Kategorie przepisów