Muffiny z bananami i masłem orzechowym - bez cukru

Muffiny z bananami i masłem orzechowym - bez cukru
Zdjęcie - Muffiny z bananami i masłem orzechowym - bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Łatwe w przygotowaniu, wypakowane samymi zdrowymi składnikami... Po upieczeniu mało puszyste, dosyć "gęste"... ale smaczne. Przepis Lorraine Pascale z książki "Eating Well Made Easy"
Składniki na 12 muffinek:
  • 300g orzechów ziemnych (lub 300 g masła orzechowego)
  • 200 ml niesłodzonego mleka migdałowego
  • 100g płatków owsianych + 2 łyżki na obsypanie wierzchu babeczek
  • 75g mąki pelnozairnistej
  • 2 duże, przejrzałe banany
  • 6 daktyli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nastaw na 180 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Zdjęcie - Muffiny z bananami i masłem orzechowym - bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do blendera wrzuć orzechy i zmiel aż powstanie masło (możesz wrzucić od razu masło orzechowe), następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką, dosyć gęstą masę. Gotową masę przełóż do papilotek, wierzch każdej babeczki obsyp płatkami owsianymi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów