Muffiny z bananami i masłem orzechowym - bez cukru
Łatwe w przygotowaniu, wypakowane samymi zdrowymi składnikami... Po upieczeniu mało puszyste, dosyć "gęste"... ale smaczne. Przepis Lorraine Pascale z książki "Eating Well Made Easy"
Składniki na 12 muffinek:
- 300g orzechów ziemnych (lub 300 g masła orzechowego)
- 200 ml niesłodzonego mleka migdałowego
- 100g płatków owsianych + 2 łyżki na obsypanie wierzchu babeczek
- 75g mąki pelnozairnistej
- 2 duże, przejrzałe banany
- 6 daktyli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Do blendera wrzuć orzechy i zmiel aż powstanie masło (możesz wrzucić od razu masło orzechowe), następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką, dosyć gęstą masę. Gotową masę przełóż do papilotek, wierzch każdej babeczki obsyp płatkami owsianymi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis