Muffiny czekoladowe z nadzieniem z owoców leśnych i owocami
Tak jak Wam ostatnio pisałam ogarnęło mnie totalne muffinkowe szaleństwo!
W ostatnim czasie muffinki piekę chyba nawet częściej niż ciasta.
Kombinuję ze smakami, nadzieniami dekoracją tworząc pyszne małe dzieła sztuki.
Dziś mam dla Was przepis na te, które ostatnio totalnie podbiły moje serce i trafiły na listę TOP 3 stając się jednymi z ulubionych.
Czekoladowe ciasto muffinkowe wypełnione leśnym nadzieniem z dodatkiem owoców są idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości!
Są fantastyczne!
Nie oderwiecie się od nich!
Smakują obłędnie zwłaszcza jeszcze na ciepło prosto z piekarnika, kiedy to leśne nadzienie wypływa oblewając miękkie i puszyste czekoladowe ciasto.
Petarda!
SKŁADNIKI:
CIASTO MUFFINKOWE:
* masło – 125 g
* czekolada mleczna – 60 g
* kakao – 1/3 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* soda – 0,5 łyżeczki
* proszek do pieczenia – 1 plaska łyżeczka
* cukier – 2/3 szkl
* jajko L – 2 szt
* śmietana 18% – 1/2 szkl
NADZIENIE:
* owoce leśne – borówki, maliny, jagody, aronie
* cukier – do smaku
+ te same owoce do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NADZIENIE:
Umyte owoce z dodatkiem odrobiny wody wsypujemy na patelnię, zasypujemy cukrem i prażymy do odparowania wody i uzyskania konsystencji dżemu ( jeśli nie chcemy pestek możemy dodatkowo przetrze przez sito ).
CIASTO MUFFINKOWE:
Roztapiamy masło, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy ( już nie na ogniu ). Wsypujemy kakao, studzimy.
W jednej miseczce przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem, w drugiej ubijamy jajka z cukrem.
Do masy jajecznej wlewam wystudzoną czekoladę i łyżka po łyżce, naprzemiennie dodajemy suche składniki i śmietanę.
Nakładamy do foremek z papilotkami na ok 3/4 wysokścu.
CAŁOŚĆ:
Nadzienie przekładamy do szprycy z tylką ( będzie wygodniej ) i wyciskamy porcjami do środka ciasta muffinkowego ( zanurzając pod powierzchnię ).
Posypujemy owocami, pieczemy ok.25-30 minut/180C bez termoobiegu.
Smacznego!