Muffiny czekoladowe z nadzieniem z owoców leśnych i owocami

Muffiny czekoladowe z nadzieniem z owoców leśnych i owocami

Tak jak Wam ostatnio pisałam ogarnęło mnie totalne muffinkowe szaleństwo!

W ostatnim czasie muffinki piekę chyba nawet częściej niż ciasta.

Kombinuję ze smakami, nadzieniami dekoracją tworząc pyszne małe dzieła sztuki.

Zdjęcie - MUFFINY CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM Z OWOCÓW LEŚNYCH I OWOCAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was przepis na te, które ostatnio totalnie podbiły moje serce i trafiły na listę TOP 3 stając się jednymi  z ulubionych.

Czekoladowe ciasto muffinkowe wypełnione leśnym nadzieniem z dodatkiem owoców są idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości!

Są fantastyczne!

Nie oderwiecie się od nich!

Smakują obłędnie zwłaszcza jeszcze na ciepło prosto z piekarnika, kiedy to leśne nadzienie wypływa oblewając miękkie i puszyste czekoladowe ciasto.

Petarda!

Zdjęcie - MUFFINY CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM Z OWOCÓW LEŚNYCH I OWOCAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO MUFFINKOWE:

* masło – 125 g

* czekolada mleczna – 60 g

* kakao – 1/3 szkl

* mąka pszenna – 3/4 szkl

* soda – 0,5 łyżeczki

* proszek do pieczenia – 1 plaska łyżeczka

* cukier – 2/3 szkl

* jajko L – 2 szt

* śmietana 18% – 1/2 szkl

NADZIENIE:

* owoce leśne – borówki, maliny, jagody, aronie

* cukier – do smaku

+ te same owoce do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NADZIENIE:

Umyte owoce z dodatkiem odrobiny wody wsypujemy na patelnię, zasypujemy cukrem i prażymy do odparowania wody i uzyskania konsystencji dżemu ( jeśli nie chcemy pestek możemy dodatkowo przetrze przez sito ).

CIASTO MUFFINKOWE:

Roztapiamy masło, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy ( już nie na ogniu ). Wsypujemy kakao, studzimy.

W jednej miseczce przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem, w drugiej ubijamy jajka z cukrem.

Do masy jajecznej wlewam wystudzoną czekoladę i łyżka po łyżce, naprzemiennie dodajemy suche składniki i śmietanę.

Nakładamy do foremek z papilotkami na ok 3/4 wysokścu.

CAŁOŚĆ:

Nadzienie przekładamy do szprycy z tylką ( będzie wygodniej ) i wyciskamy porcjami do środka ciasta muffinkowego ( zanurzając pod powierzchnię ).

Posypujemy owocami, pieczemy ok.25-30 minut/180C bez termoobiegu.

Smacznego!

Zdjęcie - MUFFINY CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM Z OWOCÓW LEŚNYCH I OWOCAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów