Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady
Nie ma to jak czekolada, prawda? ;) A co powiecie na czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady? Takie właśnie babeczki zrobił mój Synek na swoje urodziny, dla gości, jeszcze na początku lutego. Muffiny fajnie wyrosły i były bardzo pyszne. Bardzo lubimy te małe wypieki, a ostatnio moje dziecię eksperymentowało z dodatkami do nich. Robił między innymi z wiśniami i czereśniami z kompotu (domowe), z dodatkiem nutelli. Z pewnością kiedyś i one pojawią się na blogu, a dziś zapraszamy na czekoladowe.
Przepis Synek znalazł na stronie Kwestia Smaku.
Składniki, 12 muffinek:
*150 g masła
*150 g czekolady (dowolnej, u nas mleczna i gorzka)
*300 g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*2 łyżki kakao
*1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
*1 szklanka cukru
*1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*2 duże jajka
*170 ml mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmieszać w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie dodawaliśmy cukru wanilinowego).
Następnie wszystkie składniki delikatnie połączyć za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodać masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie wymieszać łyżką, dodać roztopione masło a następnie posiekaną czekoladę. Wymieszać krótko, ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy.
Smacznego :)