Muffinki z suszonymi śliwkami

Muffinki z suszonymi śliwkami

                           Jakoś ostatnio nie mam weny do pieczenia. Pomyślałam jednak sobie, że mogłabym zrobić muffinki. W końcu już tak dawno ich u mnie nie było ;). Atinka podesłała mi swoje propozycje, więc postanowiłam wypróbować muffinki z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Wyszły przepyszne! Mięciutkie, wilgotne, a chrupiąca skorupka na wierzchu stanowi dopełnienie smaku.

Zdjęcie - Muffinki z suszonymi śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (z podanych ilości wyszło mi 16 muffin):

*2 szklanki mąki

*1 szklanka cukru

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*szczypta soli

*1 szklanka pokrojonych w kostkę suszonych śliwek

*½ szklanki posiekanych orzechów

*1 jajko

*1 żółtko

*1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu

*6 łyżek rozpuszczonego masła

*2 łyżki mleka

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do posypania:

*2 łyżki cukru trzcinowego jasnego

*2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów włoskich

*½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać śliwki, orzechy i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu rozbełtać jajko i żółtko, dodać śmietanę, rozpuszczone (ale nie gorące) masło, mleko, wanilię i dobrze wymieszać. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników, nie dłużej, bo muffiny będą twarde.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać mieszanką orzechowo-cynamonową. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Muffinki z suszonymi śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki z suszonymi śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów