Muffinki z ricottą i czereśniami
Muffinki, które ostatnio upiekłam zniknęły błyskawicznie. Jest powtórka ,ale w innej wersji i tylko po jednej czereśni!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 75 g miękkiego masła
- 150 g sera ricotta
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- świeże czereśnie /10-12 szt/
Wykonanie:
-Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
-Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami.
-Przy pomocy miksera wymieszać masło z cukrem i ricottą,dodać wanilię.
-Stopniowo dodawać po jednym jajku.
-Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
-Wymieszać do połączenia się składników.
-Masę nakładać łyżką do foremek na 3/4 wysokości.
-Piec ok. 20-25 minut.
-Upieczone muffinki wyjąć z formy i wystudzić na kratce.