Muffinki z czekoladą, orzechami i rodzynkami
Pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Dodatek orzechów włoskich poprawi koncentracje, natomiast dodatek czekolady sprawi, że każdy z chęcią po nie sięgnie. Sama wymyśliłam połączenie tych dodatków i wyszło rewelacyjnie w jedno popołudnie wszystkie zostały zjedzone.
Ilość muffinów : 18
Składniki:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Masło roztopić i ostudzić. Jajka rozbełtać z mlekiem w oddzielnej misce. Do sypkich składników dodać jaja z mlekiem i wystudzone masło. Wymieszać dokładnie do utworzenia ciasta. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Czekoladę także pokroić w kostkę. Do ciasta dodać czekoladę, kawałki jabłka, rodzynki i posiekane orzech. Wymieszać łyżką. Do formy na muffiny nakładać ciasto do 1/3 wysokości. Piec 20-25 min w temp. 200 stopni.
Ilość muffinów : 18
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka,
- łyżeczka cukru,
- pół opakowania rodzynek,
- 6 kostek czekolady mlecznej.
- garść orzechów włoskich,
- pół jabłka
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Masło roztopić i ostudzić. Jajka rozbełtać z mlekiem w oddzielnej misce. Do sypkich składników dodać jaja z mlekiem i wystudzone masło. Wymieszać dokładnie do utworzenia ciasta. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Czekoladę także pokroić w kostkę. Do ciasta dodać czekoladę, kawałki jabłka, rodzynki i posiekane orzech. Wymieszać łyżką. Do formy na muffiny nakładać ciasto do 1/3 wysokości. Piec 20-25 min w temp. 200 stopni.