Muffinki waniliowe z owocami sezonowymi i kruszonką
Rozpoczął sie rok szkolny, zatem raz na kilka dni wypada dziecku włożyć do lunc box - a jakiś element na słodko domowej produkcji:) Rozpoczęliśmy zatem dosładzanie życznia uczniowi od muffinek ze śliwkami i kruszonką.
Dawno nie korzystaliśmy z przepisu, gdzie babeczki wyszły tak mięciutkie i delikatne. Polecamy serdecznie ten przepis z opcją stosowania różnych owoców sezonowych :). Skorzystaliśmy z przepisu Sylwi z bloga Ostra na słodko
Składniki:
Muffinki
-300 g mąki -4-5 łyżek cukru (zależy czy owoce są słodkie czy kwaśne) -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1 szczypta soli -120 ml oleju -200 g jogurtu naturalnego -250-300 gram owoców sezonowych (u nas śliwki) -2 jajka -1 laska wanilii
Kruszonka
- 100 g mąka pszennej - 50-60 g masła - 1 łyżka cukru pudru
Przygotować kruszonkę - zagnieść w palcach wszystkie składniki i wystawić do lodówki. Owoce pokroić w kostkę. Wymieszać składniki mokre. Dodać do przesianej mąki z proszkiem i cukrem. Dołożyć pokrojone owoce i wymieszać tylko do połączenia składników. Nakładać do formy. Ciasto nakładaliśmy do pełnej wysokości formy - dzieki temu muffinki miały fajną czapkę :) Posyopać kruszonka i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Odstawiamy do pełnego ostudzenia
Smaczengo:)
Czas wykonania: 35-40 min.
Ilośc porcji 12