Muffinki trójczekoladowe


„Nie będę ukrywać, że te muffinki to niezła bomba kaloryczna. Trzy rodzaje czekolady, tłusta śmietana i masło mogą wzbudzić w nas pewne wątpliwości: czy warto dla tej babeczki męczyć się potem na siłowni lub aerobiku.

Zapewniam, że warto. A nawet jeśli przybędzie nam parę milimetrów w tali to przecież nic takiego. Wystarczy następnego dnia zamiast solidnego obiadu zadowolić się sałatką, a wszystko wróci do normy. Przepis Wandy Jackowskiej z książki "Ciasta i desery z czekoladą".

Muffinki trójczekoladowe
Składniki na 20 szt.
Suche składniki:
250g mąki
100g cukru
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre składniki:
100g masła
2 jajka
1 szklanka śmietany 30%
Dekoracja:
cukier puder
białe wiórki czekoladowe
Pokrój trzy rodzaje czekolady na bardzo małe kawałeczki. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiej i wymieszaj z kawałkami czekolady.
Roztop masło na małym ogniu. Przestudź.
Ubij mikserem jajka z cukrem na puszysty kogel mogel. Połącz ze śmietaną i roztopionym masłem, cały czas ucierając. Wsyp suche składniki i wymieszaj starannie drewnianą łyżką.
Formę do muffinek wyłóż papierowym papilotkami. Wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 25 minut w temp. 180°. Wystudź na kracie kuchennej. Zimne posyp cukrem pudrem i wiórkami z białej czekolady.