Muffinki jogurtowe z płatkami kokosu i jagodami goji.
W domu szpital po raz kolejny. Mam nadzieję, że to już ostatni raz w tym sezonie. Wiosno, przyjdź…
Mimo to udało mi się zrealizować swój plan co do weekendowego wypieku. Tym razem dokładnie wiedziałam, że mają to być muffinki jogurtowe – delikatne, subtelne, o wyraźnym śmietankowym aromacie, bez czekolady, za to z jakimś niecodziennym dodatkiem. Padło na jagody goji (podobno szalenie zdrowe) i ogromne płatki kokosu, które przyjemnie chrupią pod zębami. Czerwone owoce natomiast ładnie komponują się z jasnym, lekko wilgotnym ciastem babeczek, jednocześnie wzbogacając ich smak.
Jeśli szukacie czegoś słodkiego, ale jednocześnie lekkiego do porannej kawy, te muffinki sprawdzą się wyśmienicie. Są pyszne, a do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka chwil.
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 110g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20g owoców goji (ok 1/3 szklanki)
- 3-4 łyżki płatków kokosu (mogą być też wiórki)
- szczypta soli
- 100g cukru
- 1 jajko
- 100ml oleju rzepakowego
- 250g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Owoce goji zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do namoczenia na ok. 1 godzinę, by zmiękły.
- Obie mąki przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać odsączone owoce goji i kokos. Wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać cukier, jogurt, jajko, olej i ekstrakt z wanilii. Masa powinna być jednolita, a mokre składniki w temperaturze pokojowej.
- Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać tylko do połączenia składników.
- Masę przełożyć do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
- Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Smacznego!