Mrożone ciasto czekoladowe z lodami wiśniowo-śmietankowymi.
Frozen chocolate cake with ice cream cherry.
Składniki: 4 jajka 175 g cukru 100 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 500 g lodów wiśniowo-śmietankowych 50 g czekolady .
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać dokładnie. Nałożyć do formy z kominkiem, 23cm.lekko natłuszczonej i piec w temp.180stop.przez 30 minut. Zostawić w formie do przestygnięcia i następnie wyjąć. Ściąć z wierzchu plaster o grubości 1 cm. Z reszty za pomocą noża i łyżki usunąć ciasto pozostawiając wokół i na dnie ściankę grubości 1 cm. Z zamrażalnika wyjąć lody ,utrzeć łyżką, aż trochę zmiękną i wypełnić nimi ciasto. Przykryć wcześniej odciętym plastrem i zamrażać przynajmniej przez 2 h. Dobrze smakuje polane czekoladą.
Rada. Do tego ciasta dobre są też lody miętowo-czekoladowe.