Mozzarella, salami, zielone szparagi. Wiosenne mini - pizze.
Szparagi!! Mam ochotę kupować ich t o n y ! :) Teraz mogę jeść je codziennie, u w i e l b i a m ! Do pełni szczęścia brakuje tylko polskich truskawek... Na od czasu do czasu kupuję te zagraniczne... Jakoś trzeba sobie umilić czekanie.
Robię risotto, pozostałe szparagi wrzucam na pizzerinki. Nie za cienkie, z chrupiąca skórką i delikatną mozzarellą. Ze świeżymi ziołami. Zielone, wiosenne... (letnie!?... )
Bardzo polecam!
Wiosenne mini - pizze z mozzarellą, salami i szparagami. /z podanego przepisu wychodzą 4 niewielkie pizze na średnio grubym cieście/
Na ciasto do pizzy:
1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżeczki drożdży instant, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dolewając ciepłej wody zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ok. 5 – 7 min – aż będzie gładkie i sprężyste. Z gotowego ciasta robimy kulkę, wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /na min 30 min/.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Pozostałe składniki:
400g (jedna puszka) dobrej jakości pomidorów, 10 – 12 sztuk zielonych szparagów, salami pepperoni, 2 małe (po 125g) kulki mozzarelli, garść liści świeżej bazylii, kilka gałązek świeżego oregano, 2 łyżeczki suszonych zioła prowansalskich, sól morska i świeżo mielony pieprz, do smaku, odrobina oliwy extra vergin
Pomidory przekładamy do garnuszka, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy je na mniejsze kawałki. Mozzarellę odsączamy i kroimy na plastry.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Z gotowego ciasta formujemy 4 niewielkie pizze – tak, żeby zmieściły się na jednej dużej blasze np. z wyposażenia piekarnika. Na każdej mini – pizzy rozkładamy po dwie łyżki sosu pomidorowego, kilak plastrów mozzarelli, kilka plasterków salami, po kilka, pokrojonych na mniejsze kawałki szparagów. Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. Skrapiamy odrobiną oliwy.
Pieczemy ok. 10 min, aż spód pizzerinek i brzegi wyraźnie się zarumienią.
Podajemy posypane obficie świeżą bazylią i oregano.
Smacznego!