Morelowe babeczki z kaszą kuskus i morelowym kremem
Zaintrygowana eksperymenetm kulinarmyn autorki tego bloga postanowiłam również wypróbować co się stanie gdy część mąki w przepisie zostanie zastąpiona kaszką kuskus. Kasza kuskus nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych więc jej dodatek nie specjanie wpłynął na jakość odżywczą wypieku. Niebywałą zaletą tej kaszy jest szybkość przygotowania, co bardzo przydaje się kiedy trzeba naprędce przygotować sycący posiłek dla wygłodniałej rodzinki. Można powiedzieć że dodając kaszę do babeczek kierowała mną tylko ciekawość. W rezultacie mam pełen talerz babeczek o nieco zbitym, wilgotnym cieście o mocnym morelowym smaku, przykrytych słodkim morelowym kremem. Dla mnie to ciasto było nieco zbyt zbite, ale moim domownikom smakowały. Polecam wszystkim eksperymentatorom.
Składniki na 12 - 18 babeczek:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miseczki wsyp kaszę kuskus i zalej wywarem z moreli. Jeżeli płynu bedzie byt mało dodaj gorącej wody tak aby nad warstwą kaszy była około 1 cenytmetrowa warstwa wody. Odstaw do napęcznienia.
Rozpuść masło. Możesz rozpuścić je w garnuszku na ogniu lub wstaw miseczkę z masłem do mikrofalówki.
Jajka i cukier wrzuć do miski i ucieraj aż się dobrze wymieszają. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Następnie dodaj kaszę kuskus i dobrze wymieszaj. Póżniej wsyp mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Na koniec wmieszaj 50g morelowego pure.
Ciasto przełóż do papilotek, piecz 15-20 minut. Wyjmij babeczki z piekarnika i połóż na kratce do wystudzenia.
Przygotuj krem. Nie zastosowałam polecanego przez autorkę przepisu na babeczki. Zrobiłam odrobinę inny.
Składniki na krem:
Kiedy babeczki będą już zupełnie wystudzone rozsmaruj na wierzchu każdej odrobinę kremu i udekoruj posiekanymi morelami. Smaczneo :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 - 18 babeczek:
- 50g suszonych moreli
- 2 jajka
- 105g drobnego cukru do wypieków
- 50g roztopionego masła
- 155g kaszy kuskus
- 155g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki imbiru
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miseczki wsyp kaszę kuskus i zalej wywarem z moreli. Jeżeli płynu bedzie byt mało dodaj gorącej wody tak aby nad warstwą kaszy była około 1 cenytmetrowa warstwa wody. Odstaw do napęcznienia.
Rozpuść masło. Możesz rozpuścić je w garnuszku na ogniu lub wstaw miseczkę z masłem do mikrofalówki.
Jajka i cukier wrzuć do miski i ucieraj aż się dobrze wymieszają. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Następnie dodaj kaszę kuskus i dobrze wymieszaj. Póżniej wsyp mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Na koniec wmieszaj 50g morelowego pure.
Ciasto przełóż do papilotek, piecz 15-20 minut. Wyjmij babeczki z piekarnika i połóż na kratce do wystudzenia.
Przygotuj krem. Nie zastosowałam polecanego przez autorkę przepisu na babeczki. Zrobiłam odrobinę inny.
Składniki na krem:
- 60g morelowego pure
- 125g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka suszonych morelek do dekoracji
Kiedy babeczki będą już zupełnie wystudzone rozsmaruj na wierzchu każdej odrobinę kremu i udekoruj posiekanymi morelami. Smaczneo :) Wydrukuj przepis