Młoda kapusta z koperkiem to jest to !
Młoda kapusta z koperkiem, to smak tegorocznej wiosny jak dla mnie, bo wstyd się przyznać ale do tej pory jakoś nie był to mój smak i nie robiłam jej w domu.
W niedzielę obudziłam się z przekonaniem, że muszę taką kapustę zrobić na obiad .. i wpadłam bo cała rodzina poprosiła o nią na kolejny obiad. Tak to jest z takimi daniami, proste, szybkie do zrobienia i podbijają podniebienia :))
Młoda kapusta z koperkiem
- 1 główka niedużej młodej kapusty
- 2 cebule średnie
- 3 łyżki oleju
- 250 ml wywaru warzywnego
- pęczek młodego koperku
- pieprz świeżo mielony
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych twardych liści. Kroimy kapustę na pół i każdą z połówek kroimy na paski, paski kroimy na trzy części ( krótsze ). Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
W garnku / głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, podlewamy wywarem dodajemy kapustę, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Kapusta ma się dusić na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszamy.
Koperek kroimy drobno bez grubych łodyżek. Dodajemy do kapusty mieszamy i jeszcze całość musi się poddusić przez jakieś 5-10 minut.
Jeśli w ciągu duszenia będzie za mało płynu, zawsze możemy go uzupełnić wodą.
Doprawiamy pieprzem i gotowe :)
Smacznego !