Młoda cukinia w zalewie słodkowo - kwaśnej
Właśnie zaczął się sezon przygotowania weków na zimę, trzeba zamknąć trochę lata w słoikach a że właśnie mamy na stanie w ogródkach cukinię więc postanowiłam dać Państwu pomysł na cukinię w słoiki na słodko - kwaśno. Przepis ten mam od wielu, wielu lat dostałam go od mojej cioci wtedy gdy pierwszy raz wyszłam za mąż no i trzeba było się usamodzielnić zaczynając swoje zmagania z kuchnią i aby przetrwać zimą, słoiki to dobre rozwiązanie zimą gdy cukinia jest już tylko do kupienia, można z niej wykonać wiele pyszności jednak moja rodzina uwielbia taką ze słoika przygotowaną na słodko - kwaśno tak więc zapraszam do zapoznania się z przepisem no i oczywiście do skorzystania z niego bo naprawdę warto
Składniki na młodą cukinię w zalewie słodkowo - kwaśnej
do słoika na jeden 0,5 litrowy słoik :
- 1/2 - 1 młoda cukinia
- 2 gałązki kopru mogą być małe z kwiatem,
- 0,5 łyżeczki gorczycy,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 plaster cebuli,
- 3 sztuki ziela angielskiego,
- 1 mały liść laurowy,
- 2 małe kawałki lub plasterki marchewki
- 1 litr wody,
- 8 łyżek octu 10 %,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli drobnej
- { zalewę zagotować i ostudzić }
Przygotowanie młodej cukini w zalewie słodkowo - kwaśnej:
Przygotować cukinię czyli umyć ją, nie obierać wytrzeć na sucho następnie odkroić oba końce, pokroić na mniejsze kawałki i oczyścić środek z nasion a następnie pokroić w słupki lub kwadraciki w sumie kto jak woli mogą być grubsze lub cieńsze słupki a jeśli bardzo mała młoda cukinia to może być nawet pokrojona w krążki, przyszykowaną cukinię w słupkach odstawić a w międzyczasie przygotować słoiki wkładając do nich wszystkie produkty podane w opisie
Gdy już mamy wszystko przygotowane a zalewa ugotowana dzień wcześniej i ostudzona ( ja zawsze gotuję z podwójnej a nawet z potrójnej porcji ), wtedy do przygotowanych słoików poukładać ciasno przygotowane w słupki lub kostkę cukinie dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy, zalać zalewą po sam wierzch i szczelnie zakręcić sprawdzając czy sok nie wylewa się po zakręceniuJak już mamy przygotowane wszystkie słoiki mi wyszło z podanych składników 7 sztuk słoików 0,5 litrowych, wtedy na dno dużego garnka położyć ścierkę, ustawić przygotowane słoiki i zalać całość wodą prawie pod pokrywkę słoiki i wstawić do zagotowania, gdy już się zagotują zmniejszyć moc ognia i na wolnym pasteryzować przez 15 minut. Po wyznaczonym czasie pasteryzacji słoików pozostawić je w garnku pod przykryciem do ostygnięcia a gdy ostygną na tyle że można je wyjąć z garnka wtedy ustawić na ręczniku do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, jak pokrywka po odwróceniu słoika jest wklęśnięta w środek to znaczy że słoik się przyjął
Ostygniętą już całkowicie w słoikach cukinię należy przenieść do ciemnej piwnicy lub zaciemnionego miejsca jak również do lodówki i mamy na zimę super dodatek do obiadu lub kanapek, z ta samą zalewą zawsze robię malutkie ogórki korniszony i wychodzą idealne twarde nie miękkie zaś cukinia wychodzi super w smaku i fajnie skrzypi skórka cukinii podczas zajadania. Przepis polecam jak najbardziej gdy raz zrobicie będziecie bardzo często wracać do tego przepisu