Mleko migdałowe
Niedawno obiecałam, że będę dodawać pyszne przepisy, które będzie można przygotować przy pomocy wyciskarki. Będziecie mogli znaleźć je w tagach: wyciskarka lub soki.
Zapraszam Was do tworzenia pysznych i zdrowych jedzonek :)
Dziś zapraszam Was do wypróbowania mleka migdałowego z książki od Kuvings'a
" W odróżnieniu od mleka zwierzęcego, mleko migdałowe nie zawiera cholesterolu ani laktozy. Ponieważ nie zawiera żadnych produktów odzwierzęcych, nadaje się dla wegan i wegetarian, którzy nie spożywają produktów mlecznych. Migdały są bogate w substancje odżywcze, błonnik pokarmowy, wit. E i magnez"
Składniki:
1 opakowanie migdałów (ok 200g) mogą być ze skórką
1 szklanka przegotowanej, zimnej wody
Przygotowanie:
Namoczyć w wodzie migdały przez co najmniej 3h (ja zostawiam je na całą noc)
Przy pomocy chochli lub dużej łyżki odmierzyć mieszaninę do wyciskarki, upewniając się, aby proporcje wody i migdałów były w miarę równe.
Miąższ migdałów można jeszcze przecisnąć przez gazę by wycisnąć resztki mleczka. Ja jednak podsmażam go na patelni, przesypuję do miseczki, dodaję 1 łyżkę miodu, mieszam i wkładam do słoiczka. Taką "pastę" można używać do granoli, owsianki, smarować nią tosty i.... pewnie jeszcze mnóstwo innych pomysłów znajdziecie na wykorzystanie jej ;)
Zapraszam Was do tworzenia pysznych i zdrowych jedzonek :)
Dziś zapraszam Was do wypróbowania mleka migdałowego z książki od Kuvings'a
" W odróżnieniu od mleka zwierzęcego, mleko migdałowe nie zawiera cholesterolu ani laktozy. Ponieważ nie zawiera żadnych produktów odzwierzęcych, nadaje się dla wegan i wegetarian, którzy nie spożywają produktów mlecznych. Migdały są bogate w substancje odżywcze, błonnik pokarmowy, wit. E i magnez"
Składniki:
1 opakowanie migdałów (ok 200g) mogą być ze skórką
1 szklanka przegotowanej, zimnej wody
Przygotowanie:
Namoczyć w wodzie migdały przez co najmniej 3h (ja zostawiam je na całą noc)
Przy pomocy chochli lub dużej łyżki odmierzyć mieszaninę do wyciskarki, upewniając się, aby proporcje wody i migdałów były w miarę równe.
Miąższ migdałów można jeszcze przecisnąć przez gazę by wycisnąć resztki mleczka. Ja jednak podsmażam go na patelni, przesypuję do miseczki, dodaję 1 łyżkę miodu, mieszam i wkładam do słoiczka. Taką "pastę" można używać do granoli, owsianki, smarować nią tosty i.... pewnie jeszcze mnóstwo innych pomysłów znajdziecie na wykorzystanie jej ;)