Mleczny chleb Hokkaido

Czas czytania: 4 min Mleczny chleb Hokkaido

Mleczny chleb Hokkaido to mało znany u nas Japoński biały chleb przypominający nasz chleb tostowy. Choć prawdę mówiąc, chleb z Hokkaido bije na głowę, każdy nawet najlepszy tostowy wypiek. Dlaczego jest tak dobry? Myślę, że jest to zasługa tangzhong, a co to jest? Najprościej ujmując, jest to lekki budyń przygotowany z niewielkiej ilości mąki i mleka. Budyniowy dodatek do ciasta sprawia, że chleb jest wyjątkowo puszysty i niesamowicie elastyczny. Tangzhon dodaje też wyjątkowej wilgoci ciastu, dzięki czemu chleb pozostaje długo świeży.

Ważnym elementem w tym przepisie jest formowanie ciasta. Po wyrośnięciu należy podzielić je na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na prostokąt, który składamy, a następnie zwijamy w rulonik. Składnie ciasta ma wpływ na siatkę glutenową, a co za tym idzie sprężystość i strukturę gotowego wypieku.

Mleczny chleb Hokkaido oryginalnie wypiekany jest w specjalnych formach keksowych z zasuwaną pokrywką, niestety takiej nie mam, ale to nie jest problem. Oczywiście chleb upieczony w foremce z zasuwaną pokrywką jest idealnie równy, ale to tylko szczegół, który nie wpływa na smak. Ciasto na chleb Hokkaido można wykorzystać również do upieczenia bułeczek, wszystkie kroki z przepisu należy wykonać tak samo, jak w przypadku przygotowania chleba. To, co musimy zmienić to podzielić ciasto na mniejsze porcje około 70 g każda i uformować w ten sam sposób małe bułeczki. Tak przygotowane bułki najlepiej ułożyć w blaszce do pieczenia ciasta. Bułeczki układamy jedna obok drugiej, tak aby podczas pieczenia bułki się połączyły.

Chleb jest lekko słodki w smaku, więc bardzo dobrze smakuje ze słodkimi dodatkami typu dżemy, kremy orzechowe, czekoladowe lub miody. Nie rezygnujcie jednak przygotowania kanapek z dodatkami wytrawnymi. Fenomenalnie smakuje wersja z pieczonym mięsem, warzywami, sałatą i sosem musztardowym, tę wersję mój mąż kocha najbardziej!

Zdjęcie - Mleczny chleb Hokkaido - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mleczny chleb Hokkaido Najbardziej puszysty chleb tostowy na świecie! C
ourse Pieczywo Cuisine Japońska Keyword mąka pszenna, mleko Prep Time 30 minutes Cook Time 22 minutes Servings 2

Author Anna Ingredients

Składniki na tangzhong

  • 37 g mąki pszennej
  • 190 ml mleka

Składniki na ciasto właściwe

  • 700 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 g cukru
  • 310 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych* lub paczuszka suchych około 7 g
  • 2 małe jajka rozbełtanie
  • 2 łyżki miękkiego masła

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka

InstructionsPrzygotowanie tangzhong

  • Do rondelka wlać mleko, dodać mąkę, wymieszać tak, aby cała mąka rozpuściła się dokładnie, zacząć podgrzewać masz "budyń", kiedy zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję balsamu do ciała, można wyłączyć ognień i odstawić na chwilę do przestygnięcia.
  • Przygotowanie ciasta właściwego
  • *Jeśli używacie drożdży świeżych, trzeba przygotować rozczyn w tym celu do letniego mleka (nie może być ciepłe ani gorące, bo drożdże umrą) dodajemy świeże drożdże, łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki, całość mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować, mieszanina urośnie, a na powierzchni pojawi się dużo bąbelków.
  • Mąkę odmierzyć do miski miksera, dodać pozostały cukier (suche drożdże, jeśli takich używacie) i sól, całość wymieszać. Następnie dodać jajka, zaczyn (lub mleko jeśli używacie drożdży suchych) na końcu dodać miękkie masło, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. W trakcie wyrabiania ciasta dodać w dwóch, trzech porcjach wcześniej przygotowany tangzhong. Ciasto wyrabiamy przez około 5-7 minut. Po wyrobieniu miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do wyrośnięcia.
  • Przygotować dwie podłużne formy keksówki o wymiarach około 24×13 cm lub jeną długą, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko odgazować przez ugniecenie go z góry. Ciasto zważyć, a następnie podzielić na sześć równych części. Z każdej części uformować wałeczek, rozwałkować go na około 20×13 cm, dłuższymi brzegami złożyć do środka, a następnie zwinąć ciasto w ślimaczek. Tak przygotowany kawałek ciasta włożyć do formy końcem zwinięcia pod spód. W formie umieścić po trzy wałki foremki z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie w ciepłym miejscu ciasto rosło około 30 minut, w chłodniejszych warunkach może to potrwać do godziny.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Wyrośnięte ciasto pomalować z wierzchu rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka, wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i chwytając za papier wyjąć z foremek i przełożyć na kratkę, pozostawić chleb do wystudzenia.
  • Smacznego!

Zdjęcie - Mleczny chleb Hokkaido - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Artykuł Mleczny chleb Hokkaido pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Schab pieczony z jabłkami

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bougatsa - greckie ciastko z ciasta filo z nadzieniem z semoliny

Bougatsa - greckie ciastko z c…

food² food²
Food Square

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Sushi (futomaki i temaki) z krewetkami i batatami w piwnej tempurze

Sushi (futomaki i temaki) z kr…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu
1

Ramen // japoński rosół na wyp…

food² food²
Food Square

Łosoś teriyaki z makaronem soba
1

Łosoś teriyaki z makaronem sob…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sushi
1

Sushi

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowa zupa ramen
8

Dyniowa zupa ramen

A_SE A_SE
Shabbyeat

Japoński sernik
6

Japoński sernik "Cotton Japane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj