Miodownik z kajmakiem

Miodownik z kajmakiem

W zeszłym roku podałem Wam przepis na mój ulubiony miodownik z kremem z kaszy manny, jednakże w tym chciałbym przybliżyć Wam wersję z kajmakiem, którą poznałem kilka lat temu w jednej z wrocławskich kawiarni. Miodownik w tej wersji ma ormiańskie korzenie. Jednakże jest popularny również w Rosji, na Ukrainie oraz w Czechach. W Polsce często można go spotkać pod nazwą Marlenka. Przygotowuje się go z kruchego ciasta miodowego, które przekłada się następnie kajmakiem, bądź kremem śmietankowym i ozdabia orzechami (najczęściej włoskimi). Jest naprawdę doskonały! W kawiarni Paloma Coffee miałem okazję spróbować miodownika wg tradycyjnej ukraińskiej receptury, składającego się z aż dwunastu warstw przekładanych naprzemiennie kajmakiem oraz bitą śmietaną. Jednak sam postanowiłem ten przepis nieco uprościć. 😉

Mój miodownik z kajmakiem przygotowałem z sześciu warstw miodowego ciasta. Piecze się je dość sprawnie i szybko, więc nie sprawia to większych trudności. Następnie przygotowałem krem na bazie masła oraz kajmaku, którym przełożyłem blaty oraz boki ciasta, które posmarowałem uprzednio rumem. Można również użyć samej masy z ugotowanego skondensowanego mleka, jednakże wtedy miodownik będzie bardzo słodki. Dodatek masła pozwala tę słodycz wyważyć. Dodatek rumu nie jest obowiązkowy, ale nadaje miodownikowi więcej aromatu i sprawia, że ciasto szybciej mięknie. W wersji bezalkoholowej można również posmarować je odrobiną wody z miodem. Na sam koniec wierzch oraz boki piasta posypałem posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi. Oryginalnie używa się orzechów włoskich, jednakże mi bardzo odpowiada połączenie orzechów laskowych z kajmakiem.

Tak przygotowanie ciasto należy odstawić na minimum 3 dni w chłodne miejsce, aby blaty miodowego ciasta zdążyły skruszeć. Chociaż tak naprawdę najlepsze jest po tygodniu. Podobnie jak w przypadku piernika – im damy mu więcej czasu, tym będzie bardziej delikatny. Dlatego jeśli planujecie upiec miodownik z kajmakiem w nadchodzące Święta, to gorąco polecam zrobić to z odpowiednim wyprzedzeniem. 😉

Zdjęcie - Miodownik z kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miodownik z kajmakiem

Ilość porcji: 12-16
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

 

Składniki na miodownik z kajmakiem:

Ciasto miodowe:

  • 125 g miodu
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

  Masa kajmakowa:

  • 1 puszka kajmaku (ok. 500 g)
  • 200 g masła

 

Dodatkowo:

  • 80 ml rumu*
  • 100 g prażonych orzechów laskowych

 

Jak przygotować miodownik z kajmakiem?

Ciasto miodowe

  1. Do rondelka wrzuć masło, dodaj cukier i wlej miód oraz mleko. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się składników. Odstaw do przestudzenia.
  2. Do wystudzonej masy wbij jajka i roztrzep trzepaczką do połączenia.
  3. Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę oraz sól i wymieszaj. Wlej miodową masę i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
  4. Ciasto podziel na 6 równych porcji po ok. 150 g. Z każdej z nich uformuj kulę.
  5. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm i okręgi z papieru do pieczenia na wymiar formy. Każdą porcję ciasta rozwałkuj cienko bezpośrednio na papierze do pieczenia i przełóż do tortownicy.
  6. Placki piecz osobno w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 7 minut do złotego koloru. Odstaw do wystudzenia.

 

  Masa kajmakowa

  1. Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem do białości.
  2. Kolejno łyżka po łyżce nakładaj kajmak, nie przerywając miksowania.

 

  Składanie miodownika

  1. Blaty ciasta kolejno smaruj rumem przy pomocy pędzelka i przekładaj masą kajmakową, układając jeden na drugim. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałym kremem.
  2. Orzechy laskowe zmiksuj krótko blenderem na proszek lub drobno posiekaj i posyp nimi wierzch oraz boki ciasta.
  3. Miodownik zabezpiecz folią spożywczą i obciąż od góry. Pozostaw w chłodnym miejscu (15-20°C) na minimum 3 dni. Najlepszy jest po około tygodniu.

UWAGI

*W wersji bezalkoholowej można zastąpić rum 50 ml ciepłej wody z 1 łyżką miodu.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Miodowe ciasto przygotowałem na podstawie receptury z Kwestii Smaku.

Zdjęcie - Miodownik z kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów