Miodowe ciasto z płatkami owsianymi
No i mamy zimę :-)
To właśnie teraz jest najlepszy czas na wypieki z miodem i korzennymi przyprawami. Dziś dzielę się z Tobą przepisem na pyszne i bardzo proste ciasto do którego potrzebujesz zaledwie kilku składników. W Anglii występuję ono pod nazwą parkin, a zamiast miodu dodaje się do niego golden syrup lub melasę.Jeśli nie masz pod ręką miksera, to też nie szkodzi, ponieważ masę możesz wymieszać za pomocą łyżki.
Jest lepiące, słodkie i korzenne. W sam raz tę porę roku.
Miodowe ciasto z płatkami owsianymi
/ przepis własny, składniki na kwadratową formę o wym. 20x 20cm/
- 200 g mąki pszennej
- 20 g zarodków pszennych
- 220 g płatków owsianych (używam górskich)
- 120 g masła
- 2 jajka
- 200 g płynnego miodu
- 180 g brązowego cukru trzcinowego
- 50 ml mleka (1/4 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Suche składniki mieszam w misce. W rondelku rozpuszczam masło, cukier oraz miód.
Jajka roztrzepuję wraz z mlekiem i ekstraktem. Do masy jajecznej partiami dodaję suche składniki, mieszam łyżką.
Następnie wlewam przestudzone masło z cukrem i miodem, znów wszystko dokładnie mieszam.
Formę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej masę.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni i piekę ciasto przez ok. 60 minut. Do tzw. "suchego patyczka".
Kroję po przestudzeniu.
Upieczone ciasto powinno mieć złoto-brązowy kolor, ale nie może być spalone!
Smacznego! :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________