Miodowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami
W życiu tylko raz zrobiłam tort, a właściwie „tort” bo nie jestem nawet pewna czy tort szwardzwaldzki można tortem nazwać, skoro nie ma w nim kremu tylko bita śmietana. To tak na marginesie.
Chodzi mi o to, że miałam wielką ochotę na typowy, przekładany maślano-budyniowym kremem Tort. I ochotę mam nadal, bo tortu nie upiekłam. Tylko ciasto z gruszkami.
I nie żałuję, bo ciasto okazało się przepyszne, a karmelizowane gruszki miałam ochotę jeszcze gorące zlizać prosto z patelni- tak pięknie pachniały!
Reasumując: jak znam życie, to miodowe ciasto pojawi się na moim stole jeszcze nie raz. A tort musi poczekać.
Przepis pochodzi od Marthy Stewart.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Miodowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- jajka - 2 szt
- cukier - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1/4 szklanki
- miód - 1/2 szklanki + 2 łyżki
- mleko - 1/2 szklanki
- olej - 1/2 szklanki
- skórka z cytryny - otarta z 1/2 owocu
- kandyzowane gruszki
- gruszki - 900 g
- masło - 1 łyżka
- cukier - 1/4 szklanki
- miód - 1/4 szklanki
W misce zmieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól. W drugiej wymieszać miód i olej z mlekiem i skórką cytrynową. Ubić mikserem jajka z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Wlać do niej mokre składniki oraz dodać partiami suche. Całość wymieszać, przelać do wysmarowanej masłem foremki (o średnicy ok. 25cm). Piec w temp. 160 oC przez 50 minut.
Na patelni rozgrzać przez ok. 2 minuty masło z cukrem. Dołożyć gruszki pokrojone w plastry o grubości ok. 5 mm, smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 15 minut. Wlać miód i podsmażać przez kolejne 4 minuty. Ciepłe owoce z sosem przełożyć na ostudzone ciasto. Wierzch można posypać uprażonymi płatkami migdałów (dodałam także trochę posiekanego kandyzowanego imbiru).
Można podawać z bardzo lekko osłodzoną bitą śmietaną.