Minitosty z figami i serem feta
Bardzo fajna przekąska, na którą przepis znalazłam w książeczce "Podróże kulinarne: Kuchnia włoska". Moje drugie zetknięcie ze świeżymi figami i już wiem, że będę sięgać po nie częściej. Sa po prostu przepyszne. Do tego marynowana feta, w oliwie z dodatkiem czosnku, bazylii i skórki cytrynowej.. Polecam :)
Zdjęcia średnie..jakoś ostatnio kiepsko mi wychodzą wszystkie fotki.
Składniki:
Marynowana feta:
- 125 g pokrojonego w kawałki sera feta
- ok. 3/4 szklanki oliwy
- łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 1-2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (nie miałam..dałam świeżą bazylią)
Dodatkowo:
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 3 średnie świeże figi
- 24 cienkie tosty
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
W szklanym słoiku wymieszać skórkę z cytryny, bazylię i czosnek. Dodać fetę. Dobrze zamknąć słoik, delikatnie wstrząsnąć, aby pokryć ser miksturą. Otworzyć naczynie i wlać oliwę, tak aby całkiem zakryła ser. Zakręcić słoik, wstawić do lodówki na całą noc.
Do marynowania radzę użyć fety dobrej jakości. Ja poszłam na łatwiznę i użyłam zwykłej, taniej odmiany. Była ona jednak trochę zbyt miękka do marynowania. Smaku to nie zmieniło, ale wygląd pozostawiał jednak wiele do życzenia:
Na drugi dzień ser rozgnieść widelcem i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Posmarować nim tosty z jednej strony. Każdą figę pokroić na osiem trójkątnych kawałków. Położyć cząstkę figi na każdym toście. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego :)