Minitartinki z jabłkami z olejem rzepakowym
Nie ma nic przyjemniejszego,niż pogawędka przy filiżance kawy lub herbaty.Warto podać domowe tartinki z musem jabłkowym Ciasto kruche przygotowane na bazie oleju rzepakowego dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne, łatwiej je wyrobić i przygotować różne wzory.Upieczone w dużej blaszce, czy w małych foremkach zawsze będą smakowały naszych gościom i bliskim.
Składniki :
- 20 dag mąki
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- aromat waniliowy
- 5 dag cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 słoik musu jabłkowego domowego.
wykonanie
Do misy robota wkładamy mąkę,cukier,cukier waniliowy, jajko, masło,aromat wlewamy olej wyrabiamy na gładkie ciasto kruche elastyczne.Zawijamy w folię wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy wycinamy z niego 4 duże kółka. Foremki smarujemy masłem wykładamy kółkami. Spody z ciasta nakłuwamy na które wykładamy mus z jabłek. Ciasto ponownie zagniatamy rozwałkowujemy tniemy, na cienkie paski, z których robimy kratkę. Przykrywamy naszą tartinkę kratką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni około 20 minut