Mini babeczki kakaowe z suszonymi wiśniami
Wielkanoc nie może obyć się bez babki. Ja oprócz najlepszej drożdżowej, którą pokazywałam w ubiegłym roku chciałam Wam zaproponować mini babeczki w wersji kakaowej z dodatkiem suszonych wiśni. Jeśli nie chcecie wersji mini można ciasto wlać do standardowej formy i upiec jedną dużą babkę. Suszone wiśnie moczone w alkoholu całą noc są tu wspaniałym dodatkiem.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 100 g suszonych wiśni + alkohol
Wiśnie zalać wódką i odstawić na noc. Margarynę, cukier, kakao podlać 5 łyżkami wody i zagotować. Po ostudzeniu odlać pół szklanki i do pozostałej części wbić 4 żółtka, wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, odsączone wiśnie i ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy lub małych foremek babkowych. Wstawić babki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu polać pozostałą masą.
Smacznego:)