Mini tarty tatin z pieczonymi pomidorami i papryką
Smaczne, kolorowe i niezwykle proste w wykonaniu odwracane tarty z warzywami. Tym razem pieczone pomidory i papryka. Do przygotowania tych wytrawnych tart użyłam ciasta francuskiego i podpieczonych pomidorów oraz w drugiej wersji ciasta brise i pieczonej papryki.
Warzywa można doprawić w/g własnego uznania i wybraćdowolny rodzaj ciasta. Wspaniały smak pieczonych pomidorów i papryki w połączeniu z delikatnym ciastem daje niesamowity efekt końcowy. Warto spróbować. Tarty z pomidorami
Składniki:/4 szt/
- gotowe ciasto francuskie
- 8 małych dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki zielonego pesto
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka czarnych oliwek
- świeży majeranek, tymianek , pietruszka ...../do dekoracji
Wykonanie: Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia /skórką do spodu/. Każdy pomidor posmarować zielonym sosem, posypać pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st C i zapiekać przez ok.20 min Przestudzić. Przygotować foremki na tartaletki. Spód każdej z nich wypełnić upieczonymi pomidorkami /skórką do spodu/ , można dołożyć pokrojone oliwki. Z ciasta francuskiego wyciąć koła nieco większe niż foremki. Każdym krążkiem ciasta przykryć pomidory , docisnąć brzegi , nakłuć wierzch. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C na ok.15-20 min. Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną. Podawać ciepłe ozdobione świeżymi listkami majeranku , tymianku, bazylii lub pietruszki.
Do przygotowania tart można użyć gotowe ciasto francuskie lub zagnieść samodzielnie proste, kruche ciasto brise.
Tarty z pieczoną papryką
Składniki:/ 4-5szt/
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- sól /do smaku
- 1-2 łyżki zimnej wody
- / lub gotowe ciasto francuskie
nadzienie:
- 2 papryki pieczone /czerwona i żółta
- sól i pieprz / do smaku
- oliwa z oliwek/do smaku
- świeże zioła do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem.
Dodać sól i zagnieść ciasto dodając odrobinę wody .
Gładkie jednolite ciasto schłodzić.
Paprykę w całości upiec w piekarniku.
Obrać, pokroić w paseczki doprawić do smaku, skropić oliwą i nałożyć do foremek/ tartaletki/.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek.
Każdą foremkę z nadzieniem nakryć krążkami ciasta, docisnąć po brzegach, nakłuć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C ok.15 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.